10 titokzatos hely a Földön, ahová még a legbefolyásosabb emberek sem tehetik be a lábukat

Nehéz elképzelni, hogy manapság vannak olyan helyek a bolygón, ahol nem tudsz jönni-menni, repülni vagy épp vitorlázni. De a nyitott határok, és a szabad utazáshoz való jog ellenére vannak olyan helyek a világon, ahol különféle okból kifolyólag senki sem teheti be a lábát.

1 Északi-Szentinel-sziget, India

a828ff554295527a574c09975d

Ez az egyik legkevésbé ismert sziget a Földön, ami egyébként egy nagyon látványos természeti környezetben helyezkedik el, kristálytiszta, homokos strandokkal körülvéve. A sziget a Sentinels őslakos törzsek otthona.

Bár odajutni nem feltétlenül nehéz, kijutni annál nehezebb. Az őslakosok ugyanis megtagadnak mindenféle-fajta érintkezést a külvilággal, és azonnal nyílzáporral fogadják az idegeneket. A sziget tehát minden turista számára zárva van, ám ennek ellenére vannak olyan őrültek, akik megpróbálnak bejutni a szigetre, ám ezek közül még senki nem jött ki onnan élve.

2 Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Norvégia

333962582db048cc396491cfb9

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker tulajdonképpen egy raktár, ahol a világ minden növényfajának egy példányát tárolják. Jelenleg csaknem egy millió mezőgazdasági növénymintát őriznek itt a világ minden tájáról. A magokat speciális zsákokba csomagolják, és -18°C-on tárolják.

Ha egy hirtelen globális katasztrófa miatt a növényzet eltűnne a földről, ennek a “Doomsday-raktárnak” is nevezett tárolóból újra lehetne indítani a természetet, és megmenteni egyúttal az emberiséget.

A raktár már hasznos volt egyszer: 2015-ben a szír kormány kérésére mintákat adtak ki, mellyel helyreállították a polgárháború alatt tönkrement száraz régiók növényzetét.

3 Lascaux-i barlang, Franciaország

f227b35f8dbbf0e9b39a39ee25

Ez a paleolit sziklaművészet egyfajta galériája. Több mint ezer rajz található a barlangban emberekről és állatokról, egyes rajzok pedig 15-18 ezer évesek.

Az ősi művészet sok turistát vonzott egykoron, ám az emberek szén-dioxid kibocsátása és a mesterséges megvilágítás adta hő rongálni kezdte a rajzok minőségét. A több ezer éves kultúra eltűnésének megakadályozása érdekében a barlangot 1963-ban bezárták a turisták előtt, és azóta sem látogatható.

4 Pravčická kőkapu, Csehország

Csehország leghíresebb természeti látványossága Európa legnagyobb természetes sziklaíve. 1982 óta a turistáknak tilos átmászniuk a kapun, nehogy túlterheljék azt és leomoljon. Az ív csak bizonyos megfigyelőpontokról tekinthető meg, távolról.

Bár a turistákat kitiltották, a különleges sziklaív megsemmisülése nem állt meg, a természeti erők hatására folyamatosan amortizálódik, és a tudósok attól félnek, hogy rövidesen már csak a turistafotókon keresztül gyönyörködhetünk az emlékében.

5 Vatikáni titkos levéltár

Itt, a 85 km hosszú polcokon vannak azok a dokumentumok, amiket a Vatikán gyűjtött az elmúlt évszázadok alatt. A Vatikáni Titkos Levéltár a világ egyik legelérhetetlenebb helye.

Nincs egyetlen ország sem a Földön, ami elkerülte volna a Vatikán figyelmét, ezért a világ minden tájáról tartanak itt értékes dokumentumokat. A turisták számára teljesen tiltott a belépés, és a tudósok is csak különleges engedélyekkel férhetnek hozzá a levéltár bizonyos részeihez.

6 Iszei nagyszentély, Japán

70dfa55681ac09d48c2bb6f174

A japán nép egyik fő szentélye a Iszei nagyszentély. Nemzeti kincseket és birodalmi emlékeket tartanak itt. A fő templom kívülről szerénynek tűnik: fából készült és régi japán hagyományokat követ.

Ez a templom egy fából készült kerítés mögött rejlik, és csak papok, illetve a császári család tagjai számára látogatható. A 20. század közepéig még nehezebb volt behatolni ide: a szentélyt a külvilágtól a Miyagawa-folyó választotta el, amit a bűnös és a szent föld természetes határának tartottak.

7 Heard-sziget, Ausztrália

717a9252b093047ed7ec01f459

Ez a sziget egy rejtett vízalatti vulkán csúcspontja, egyben az egyik legtávolabbi hely a civilizációtól a Földön. A Heard-sziget az Antarktisz és Madagaszkár között helyezkedik el, de 1947 óta Ausztrália része.

A 20. század végén az ausztrál kormány a szigetet az ország nemzeti kincsének nyilvánította, és a sziget védelme érdekében különleges engedély nélkül tilos ide a belépés.

8 “Metro-2”, Oroszország

5f7c995301a70c91f58d9e2922

A Metro–2 egy feltételezett titkos metróhálózat Moszkvában. A szóbeszéd szerint hosszabb, mint a nyilvános metró, és a főváros kormányzati szerveit köti össze egymással.

Senki nem tudja, hogy tényleg létezik-e vagy sem, de vannak emberek, akik azt állítják, hogy részt vettek egy titkos metróvonal építésén, míg mások azt állítják, hogy látták is az elkészült metrót személyesen, de tárgyi bizonyíték egyelőre semmire sincs.

9 Surtsey, Izland

A víz alatti vulkán több mint száz kitörése hozta létre ezt a szigetet az Atlanti-óceán közepén, Izland déli részénél. Már a sziget képződésének első óráiban élet keletkezett rajta: mikroorganizmusok és baktériumok fejlődtek ki, hamarosan pedig növények is nőni kezdtek rajta. Tanulmányok kimutatták, hogy a magvak 75%-át madarak szállították a szigetre, a többit a szél és a víz.

Most a Surtsey-sziget egy tudományos kísérleti terület. A szigethez összesen néhány tudós fér hozzá, akik azt vizsgálják, hogyan fejlődhet a természet az ember beavatkozása nélkül. Ebből adódóan senkinek nincs joga partra szállni a szigeten. 2008-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította a szigetet, elismerve annak tudományos értékét.

10. 51-es körzet

7741d45ad09335475e3c14bcd3

Az 51-es körzet egy titkos katonai bázis, ami semmilyen térképen sem szerepel, és a közelmúltig abszolút titok volt a létezése. A bázis a látogatók számára zárva van, és a felette található légtérben is tilos a repülés.

Az amerikai kormány vonakodva ugyan, de elismerte a bázis létezését, ami számos összeesküvéselmélet tárgyát képezte az elmúlt években, különösen az UFO-kkal kapcsolatban. A bázist éjjel-nappal komoly biztonsági rendszer őrzi, és azokat is fegyveres katonák fogadják, akik egyáltalán távolról megközelítik ezt a sivatag közepén található katonai bázist.

forrás