12 tény a brit királyi testőrségről, ami megmutatja, hogy mennyire összetett a munkájuk

A brit királyi testőrség tagjai azok a vörösbe öltözött, nagy sapkás férfiak (és most már nők is), akik minden Egyesült Királysággal kapcsolatos fényképen, képeslapon és ajándéktárgyon rajta vannak. A testőrség tagjai régóta szerves részét képezik a brit kultúrának, és bár a turisták általában csak annyit tudnak róluk, hogy nem mozoghatnak és nem nevethetnek, valójában ennél sokkal összetettebb és fárasztóbb a munkájuk.

12 Szigorú szempontok alapján történő kiválasztás

Csak és kizárólag a brit hadsereg legjobb katonái kerülhetnek be a királyi testőrségbe. Bár az őrök feladata rendkívül nehéz és presztízs értékű, az átlagfizetésük brit szemmel nézve nem túl kimagasló: körülbelül 1880 fontot, vagyis nagyjából 745 ezer forintot keresnek havonta. Az összeg azonban az őrök életkorától függően változhat.

11 Szobrokhoz hasonlító katonák

3f9a3656fc83226f34e72e6800

A brit királyi ház őrei két órás váltott műszakokban dolgoznak. Ezekben a műszakokban az őrök kötelessége és feladata, hogy teljesen mozdulatlanul álljanak: nem nevethetnek, nem igazíthatják meg a kalapjukat, nem vakarhatják meg az orrukat, sőt még mosdóba se mehetnek.

10 A színválasztás nem véletlen.

Brit kiralyi testorseg

Az egyenruha piros színének köszönhetően a királyi testőrök mindig felismerhetők. Ezt a színt azonban eredetileg a praktikusság szempontjából választották: a piros ugyanis a legnehezebben érzékelhető szín, ezért nagy távolságból az ellenséges csapatok nem tudták felbecsülni a brit csapatok pontos méretét.

Az egyenruhának létezik egy kék-szürke változata is, mely jóval vastagabb és hosszú kabáttal rendelkezik – ezt az őrök a hidegebb évszakokban hordják.

9 Medveszőr kalap, mint a tisztelet jele

119b87506c8b4cc8b11f2cc2e5

A magas fekete kalapokat már a 17. században is használták. Ezután a brit és a francia hadsereg katonái hordták őket, főként azért, hogy magasabbnak tűnjenek bennük, és ezzel megfélemlítsék az ellenséget. Maguk a kalapok medveszőrméből készülnek, ezért érthető módon az állatvédelmi aktivisták folyamatosan tüntetnek ellene. Egy időben komolyan meg akarták változtatni a kalapok anyagát, ám hamar rá kellett jönniük, hogy a műszőr kevésbé áll ellen az időjárási viszonyoknak, ezért az ötletet végül elvetették.

8 Nagyon erős a nyakuk

Eros nyak

Ez nem vicc. Az öltözködési szabályok értelmében az őrség tagjainak mindig viselniük kell a kalapjukat, ami egyébként elég nehéz. Egy ilyen fejfedő súlya akár 4 kg is lehet, nem elfelejtve azt a tényt, hogy esős időben például még ennél is sokkal nehezebbek. A királyi őrség tagjainak tehát alapvető feltétel a jó fizikai erőnlét.

Érdemes megjegyezni a kalapok különleges rögzítését is, ami nem az áll alatt történik, ahogy azt a legtöbben gondolnánk, hanem közvetlenül az őrök szája alatt. Erre azért van szükség, hogy védjék a katonák nyakát a harcban: ha ugyanis a nehéz kalap a nyaknál lenne rögzítve, akkora a katona sérülése esetén a teljes súly a nyakán nehezedne, ami fulladást vagy egyéb komoly problémákat okozhat, ami egy száj alatt rögzített kalap esetén nem történhet meg.

7 Ha elnevetik magukat, pénzbírságot kapnak

4615f150fb9905d2a0d504febb

A Londonba látogató turisták egyik kedvenc időtöltése, hogy megpróbálják mosolyra bírni a királyi őrség tagjait. A katonák azonban legtöbbször szigorú arccal állnak és egy apró mosolyt sem engednek meg, ami nem véletlen: mosoly esetén ugyanis pénzbírságot szabnak ki rájuk, ami általában 200 font, vagyis több, mint 70 ezer forint. Ez az összeg a fizetésükből kerül levonásra.

6 Tilos beszélgetniük

ab87735ad29db0062aba43637d

Más katonákhoz hasonlóan a királyi őrség tagjai sem kommunikálhatnak egymással szolgálat közben. Az őröknek szótlanul és mozdulatlanul kell állniuk még akkor is, ha az egyik kollégájuk például összeesik és az eszméletét veszti szolgálat közben. Ha azonban a turisták vagy a járókelők elállják az útjukat szolgálat közben, akkor hangosan rájuk kiabálnak – általában azt, hogy “utat a királyi testőrségnek!”, vagy valami hasonlót.

5 Előírás szerinti ájulás

39252a51d99ab2f67c5dcf8fa6

Mivel az őröknek nehéz fegyvereket és ruhákat kell magukkal cipelniük sokszor a nyári kánikulában is, ezért nem meglepő, hogy gyakran elájulnak. Az ilyen esetekre is megvannak a speciális szabályok: például tilos oldalra dőlve elesni, és a fegyver még a földön fekve sem eshet ki a katonák kezéből. Az előírás szerint az őröknek mindig előrefele kell esniük, miközben a puskát szuronnyal felfelé tartják a kezükben.

4 A vécézéssel a műszak végéig várni kell

b86e385d71a80116fb1e58efde

A kétórás műszakok alatt az őrök egy percre sem hagyhatják el az állásaikat. Annak ellenére, hogy ez az idő nem hosszú, előfordulhat, hogy az őröknek mosdóba kell menniük, ám hiába. Nem számít, hogy mennyire kell, akkor is meg kell várniuk vele a műszak végét.

3 A szobrok időnként életre kelnek

76215a5a32abc9d0eda7538e58

Bár az idő nagy részét egyhelyben állva töltik, időnként azért mozognak is. Tízpercenként, hogy egészen pontosak legyünk – ilyenkor ugyanis összeütik a sarkukat és 20 lépést tesznek az őrbódéjuk körül, ezzel biztosítva a területet. A rövid séta után visszaállnak a helyükre.

2 Azért nem láttunk soha nőket a királyi testőrségben, mert nem voltak

75fb4b501da996f410606b9799

Néhány évvel ezelőttig nők nem lehettek a királyi testőrség tagjai, de ez 2017-ben megváltozott. Ebben az évben Megan Couto (24) kanadai tiszt volt az első nő, akit hivatalosan is alkalmaztak a brit királyi testőrségben. A testületnek azóta már több női tagja is van.

1 Otthon van-e a királynő?
Kiralyno helyzete

A testőrök helyzetéből azt is könnyen megtudhatjuk, hogy otthon van-e a királynő vagy sem. Amikor ugyanis II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotában van, a kapukat 4 katona őrzi. Ha a királynő nincs jelen, akkor csak 2. A szabályok szerint egyébként az őröknek 2 óra műszak után 4 óra pihenő jár.