20 állat, ami régebb óta él a Földön, mint az emberek

Földünk több, mint 4 milliárd éves ezért nem is annyira meglepő tény, hogy rengetegféle, fajta élőlény megfordult már a felületén. Viszont mindenkit el kell szomorítanunk, hogy nem mi vagyunk a legrégebbi faj, akik felszínén élnek, hanem minket számtalan más állat előzött meg. Mostani posztunkban összeszedtük azokat a fajokat, akik sokkal-sokkal előbb éltek a bolygón, mint mi emberek. Egy-kettő biztos nagyon meg fog döbbenteni titeket.

1, Víziló – 16 millió év

Tanulmányok szerint a vízilovak a bálnák családjához tartoznak, legalábbis ha emlősökről van szó. A legelső bálnák nagyjából 53 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki, viszont a vízilovak története “csak” 16 millió évre nyúlik vissza. A bálnák ősei és a vízilovak közötti különbség körülbelül 40 millió év.

2, Kenguru – 20 millió év

Ausztráliában mintegy 20 millió éve élnek kenguruk. Eme faj első távoli unokatestvérei az erdőkben éltek, mikor Ausztrália még nedvesebb kontinens volt, ám de 10-15 millió évvel ezelőtt sajnos ki is haltak. A másik érdekességük, hogy a mai kenguruktól eltérően ők nem kettő, hanem négy lábon közlekedtek.

3, Hiéna – 22 millió év

A hiénák legelső ősei kb. 22 millió évre nyúlnak vissza. Az akkori példányok nagyon hasonlítottak a mai cibetmacskákra. Az őseik hosszabb lábakkal és hegyesebb orral rendelkeztek.

4, Varjú, Koala – 30 millió év

A varjú ősei nagyjából 30 millió évvel ezelőtt ütötték fel fejüket egy Ausztráliától északra található szigeten. Viszont nemcsak ők voltak egyedül, akik ezen időszakban jelentek meg hanem a koalák is. Ők azóta Ausztrália lakói, mióta a kontinensek elváltak egymástól. Ez arra enged következtetni, hogy mindig is azon a kontinensen éltek. Ezekben az években a koaláknak különböző fajai voltak.

5, Medve – 38 millió év

A Parictis néven ismert medvék a világ legkorábbi medve nemzettségéhez tartozik. Észak-Amerika területén terjedtek el a miocén földtörténeti kor közepén. Ezek az állatok nagyon különböztek a mai medvéktől, kicsik voltak és inkább mosómedvékre hasonlítottak, étrendjük talán a borzéhoz volt hasonló.

6, Strucc – 40 millió év

Kiderült, hogy a struccok az úgynevezett Palaeoit néven ismert madaraktól származnak. 1930-ban Közép-Európában fedezték fel először a legrégebbi strucc kövületeket. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 40 millió éve élnek a bolygón. A mai modern struccok fosszilis nyilvántartása szerint azonban csak 20-23 millió éve élnek a Földön.

7, Denevér – 52 millió év

Mivel a denevéreknek nagyon könnyű és törékeny a csontozata ezért nagyon nehéz felfedezni azokat. Azok a maradványok, amiket találtak viszont elegendőek voltak ahhoz, hogy be tudják határolni mennyi ideje is élnek a Földön. A legkorábbi kövület szerint a faj eredete több mint 52 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. A kövületet 2003-ban fedezték fel az Egyesült Államokbeli Wyomingban.

8, Elefánt – 55 millió év

Az elefántoknak van eddig a legtöbb őse, legalábbis ez derült ki a tudósok kutatásaiból. Bizonyítékok utalnak rá, hogy 55 millió éve élnek a földön és eddig több, mint 300 fajuk volt. Úgy gondolják, hogy az első ismert faj akkora, mint egy disznó, és mocsaras környezetben élt.

9, Pingvin – 62 millió év

62 millió évre nyúlnak vissza a legrégebbi pingvin maradványok. A ma ismert pingvinek ősei több tízmillió évvel ezelőtt éltek a bolygón. A legnagyobb kérdés már csak az, hogy vajon mi történhetett az ősökkel?!

10, Gorilla – 65 millió év

Tanulmányok szerint a gorillák mintegy 65 millió éve élnek a bolygón, viszont jó pár millió évbe beletelt, mire az ősi gorillák olyanná fejlődtek, mint amilyeneket ma ismerünk. Spekulációk szerint 500 vagy annál több főemlősfaj is létezhet.

11, Patkány – 66 millió év

A patkányok leginkább ott élnek, ahol az emberek. Érdekesség, hogy 2200 különböző fajuk van, melyek közé olyan állatok tartoznak, mint a hódok, tengerimalacok, mókusok és egerek. A rágcsálók nagyjából 66 millió éve fejlődtek ki, ami azt jelenti, hogy kb. a dinoszauruszok kihalása után jelentek meg a bolygón.

12, Aligátor – 80 millió év

A ma ismert aligátorok ősei közel 245 millió évvel fejlődtek ki, viszont az aligátorok legeslegközelebbi rokonai, a krokodilok csak 80 millió éve léteznek. Ennyi idő alatt nagyon sok állat kihalt és a tudósok még nem jöttek rá, hogy az aligátorok, miért élték túl.

13, Kígyók, méhek – 100 millió év

A kígyók a négylábú hüllőkből fejlődtek ki, olyanokból, mint például a szárazföldi gyíkok, tengeri hüllők. Csakúgy, mint a denevérek, a legtöbb kígyó is kicsi és törékeny csontozattal rendelkezik, ami ugyanúgy megnehezíti a fosszilisük felkutatását. A másik ma ismert élőlénye, a méhek szintén kb. 100 millió évvel ezelőtt fejlődhettek ki. A legidősebb méh fosszilist New Jersey területén találták. Kora nagyjából a kréta korig nyúlik vissza. A Melittosphex burmensis a legrégebben ismert méhfaj egyike a mai modern méhek rokona.

14, Polip, tokhal és lapáthal 120 – 135 millió év között

Akadnak olyan emberek, akik azt hiszik, hogy a polipok egy jeges meteoron utazva tojás formájában kerültek a Földre, ám a tudósok bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy már 135 millió évvel ezelőtt is itt éltek. A polipokat leginkább a tintahalak családjába lehet sorolni, csak egy különbség van köztük, méghozzá az idegrendszerük. A másik állatfaj, ami nagyjából ugyanebben az időszakban élt a földön azok a kanalastokfélék. Primitív halakként emlegették, mert kevés morfológiai változással fejlődtek a krétakor korai időszakában. A legkorábbi fosszilis feljegyzések 120-125 millió évvel keletkeztek róluk.

15, Hangya – 140-168 millió év

A legelső hangyák kb. 140-168 millió év jelentek meg a bolygó felszínén vagyis ez azt jelenti, hogy a dinoszauruszokkal egy időben éltek. Miután a virágok virágzani kezdtek a hangyák még jobban szaporodni kezdtek.

16, Gyík – 200 millió év

Akadnak még olyan gyíkok, amik nagyban hasonlítanak az ősi hüllőkre, melyek akkor léteztek mikor a dinoszauruszok. A gyíkok viszont kb. 200 millió éve lehetnek a Földön és mára már több, mint 4675 fajuk van. Ide tartoznak például a leguánok is.

17, Teknősök – 200-300 millió év

A teknősöket ősi állatoknak tartják, mivel már közel 200-300 millió éve barangonak a világon. A legrégebbi fosszilisüket nem is annyira régen találták meg a Kína Guizhou tartományban. Kiderült, hogy a maradványok kb. 220 millió évesek.

18, Béka – 265 millió év

Madagaszkáron találtak rá a legrégebbi békakövületre, ami tanulmányok szerint kb. 265 millió évesek lehetnek. A békák ma persze szerte a világon élnek de a legtöbben a trópusi esőerdőkben található.

19, Százlábú – 420 millió év

A százlábúak nagyon strapabíró és ellenálló lények mert már kb. 420 millió éve itt élnek a Földön. Valójában ők léptek elsőként a szárazföldre legalábbis erre utalnak azok a kövületek, amiket a tudósok találtak. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen több mint 13 000 százlábú faj él.

20, Cápa – 450 millió év

A tudósok szerint a legrégebbi cápakövület közel 450 millió éves. Ez arra enged következtetni, hogy a dinoszauruszok előtt is éltek a Földön cápák. Az elmúlt 439 millió évben 5 nagy kihalás történt eddig, de a cápák túlélték.

21, Emberek – 6 millió év

Mi emberek nagyjából 6 millió éve élünk a világon. A modern emberek viszont csak 200.000 évvel ezelőtt fejlődtek ki.

Na mit gondolsz?