20+ hétköznapi dolog Svédországból, ami csak egyetlen kérdést vet fel: “Ez most komoly?”

Svédország nem különösebben egzotikus ország, akkor meg hogyan tudnának meglepetést okozni más európai országoknak? Valójában nagyon egyszerűen. A svédek például mindig belenéznek a kukucskálóba az ajtón, mielőtt elhagyják a házat, nem beszélnek svédül a külföldiekkel, és szeretnek úgy öltözködni, mintha egy divatmagazin címlapjáról léptek volna le éppen. Ebben az országban egyébként a boltba se tudsz beszaladni gyorsan valamiért: jegyet kell húznod, és kivárni a sorod.

Svédek tévézés

 • Svédországba a reklámokban és a tévéműsorokban nem dominál női vonzerő. Ez nem félénkség, sokkal inkább a feminizmus kérdése: a nőket itt nem a férfiak vágyának tekintik – teljesen függetlenek.
 • Ebben az országban elképzelhetetlen sértés, ha néhány percet késünk egy értekezletről, ugyanakkor a találkozó lemondása 15 perccel a kezdés előtt egy teljesen bevett szokás. Még telefonálni sem kell, csak egy SMS-t írni, hogy „nem lesz értekezlet”. Meg sem kell magyarázni az okát.
 • Hatalmas mennyiségű epret termesztenek Svédországban, a helyiek pedig szentként tekintenek erre a gyümölcsre. Ha megpróbálsz olcsó lengyel, vagy más országból származó epret venni, akkor készülj fel rá, hogy szúrós szemmel fognak nézni.
 • Ha meghívsz magadhoz vendégsébe egy svédet, de egész este telefonál, és más emberekkel van elfoglalva, amiért még csak bocsánatot sem kér, akkor ne aggódj: itt ez a szokás. A svédek mindig, minden helyzetben felveszik a telefonjukat.
 • Ha séta közben a svéd barátod egy másik barátjával találkozik, ne lepődj meg, ha nem mutat be titeket egymásnak. A svéd emberek nagyon zárkózottak.

Svéd tojáskrém

 • Sokan tojás és kaviárpépet esznek reggelire. Tubusokban árulják őket, mint a fogkrémeket, és nagy kedvencük az ide látogató turistáknak is.
 • Ha megkérdezel egy svédet, hogy milyen a lakása, csak annyit fog mondani: „53”. Ha az életkorára kérdezel rá, csak annyi lesz a válasz: „1985” vagy csak simán „85”. Ez 53 négyzetmétert és 1985-ös születési dátumot jelent. A svédek a számok megszállottjai. Ha valaki azt mondja neked: „Menjünk nyaralni a 32-ei héten”, akkor ne ijedj meg – ez augusztust jelent.
 • Szeretnél svédül tanulni, és beszélgetni a helyiekkel? Felejtsd el. Angolul fognak válaszolni. Már persze, ha akárcsak egy kis utalást is látnak arra, hogy nem helyi vagy. Ez nem bunkóság kérdése, épp ellenkezőleg – a svédek minden alkalmat megragadnak, az idegen, például angol nyelv gyakorlására.
 • Paradox, de a helyiek bármilyen okból szeretik megölelni egymást. Régóta nem láttuk egymást? Ölelés! Jó munkát végeztem? Meg kell ölelned? Ideges vagy valamiért? Naná, hogy sürgős ölelésre van szükséged! Természetesen ez csak barátok és rokonok között működik.

Svéd emberek

 • Ha összekoszolod magad vagy szétszakítod a ruhádat, akkor készülj fel rá, hogy egy svéd sem fogja ezt a szemedbe mondani. Addig fogsz így járni, még magadtól észre nem veszed.
 • Amikor Svédországba utazol, figyelj rá, hogy mindig legyen nálad 10 koronás érme. Ezzel működnek ugyanis a nyilvános WC-k, így erre bármikor szükséged lehet. Egyébként nem lesz szükséged készpénzre, mivel a svédek mindent bankkártyával fizetnek. Sok olyan hely van, ahol el sem fogadják már a készpénzt.
 • A svédek szinte mindig villával és késsel esznek. Bizony, még a pizzát és a hamburgert is így eszik. Náluk ez hagyomány.
 • Svédországban az szerelmespároknak gyakran születik gyerekük, még mielőtt összeházasodnának. Nem becsúszott babákról beszélünk – ez tudatos döntés. A svédek nem kezelik olyan érzékenyen a házasság témáját, mint a legtöbb országban. Például a 2019-es statisztikák szerint Svédországban az első házasság a férfiaknál átlagosan 34 éves korban, a nőknél 36 éves korban következik be.

Svédország számolás

 • Készülj fel rá, hogy amíg mi a hüvelykujjunkkal kezdjük a számolást, addig a svédek mutatóujjukkal kezdik el számolni az egyet, a középsővel a kettőt, és így tovább. A hüvelykujjat ők az ötös számhoz használják.
 • Ha félig üres metrókocsiban utazol, akkor gondoskodj róla, hogy minél távolabb legyél más utasoktól. Egy ilyen helyzetben más ember mellé ülni főbenjáró bűn. A svédeknek ez maga a pokol. A helyiek nagyon szeretnek távolságot tartani nemcsak a külföldiektől, de egymástól is. Az utcán sétálva ne nézz más emberek szemébe és ne mosolyogj rájuk, ellenkező esetben őrültnek fognak nézni.
 • A svédeknek van egy különleges nap, a klämdag. Így hívják azokat az ünnepnapok és a hétvégék közé eső napokat, amikor nem akarnak bemenni dolgozni. Például, ha az ünnepnap csütörtökre esik, akkor a péntek egy klämdag, amit a helyiek biztos, hogy szabadnapként fognak kivenni, mert nem akarnak bemenni dolgozni erre az egy napra.
 • Ha jegyet vásárolsz egy svéd moziba vagy színházba, de rajtad kívül senki sincs a teremben, akkor is a jegyen szereplő ülésen kell ülnöd – nem ülhetsz át máshova. A svédek nagyon szigorúan követik a szabályokat, így ha azt mondja a jegy, hogy ott kell ülnöd, akkor nincs mese, ott kell ülnöd.

Lépcső svédországban

 • Sok svédországi házban az ablakok nem a szokásos módon nyílnak, felfelé vagy befelé, hanem lefelé vagy kifelé. Hasonló különbséget fedezhetünk fel a lépcsők szerkezetét illetően: a svéd házakban ugyanis leggyakrabban csigalépcsőket telepítenek, míg nálunk inkább a sima lépcsőket részesítjük előnyben.
 • Ha valaki bókol neked például a karriered terén, akkor ne mondd azt büszkén, hogy „köszönöm”. A helyes válasz itt inkább valami olyasmi, hogy: „Ó nem, nem, nem, nem is vagyok én olyan jó, csak teszem a dolgom, mint mindenki.” Svédországban nem szokás kitűnni a tömegből, még a ruhával vagy az intelligenciával sem.
 • Pontosan ezért, mivel nem szeretnek kitűnni az emberek a tömegből, ezért nagyjából mindenki ugyanúgy öltözik. Ettől kicsit olyan érzésünk lehet, mintha a svédországi utcákon sétálva mindig ugyanazok az emberek sétálnának el mellettünk. Pedig nem, csak hasonlóan ruhákat viselnek.
 • A hasonlóság ellenére a helyiek többségének az öltözködési stílusa nagyon kifinomult és drága. Ezenkívül, mivel sok svéd sportol és tartja kiváló formában a testét, ezt szeretik is megmutatni másoknak. Emiatt néha igencsak kellemetlenül tudják érezni magukat a kevésbé tökéletes testű turisták.
 • A svédek nagyon különleges kapcsolatot ápolnak a sorban állással. Stockholmban például mindenhol jegykiadó automaták vannak. Tegyük fel például, hogy bemész egy pékségbe. Mit csinálsz? Beállsz a sorba? Nagy hiba lenne. Svédországban ilyenkor először sorszámot kell húzni a jegykiadó automatából, majd pedig akkor odamenni a pénztárhoz, ha szólítanak. Ez praktikus, mivel így szabadon vásárolhatsz, mielőtt szólítanak, és nem kell sorban állással töltened az időd.

Svéd szauna

 • Svédországban teljesen normálisnak számít a meztelenség a fürdőkben vagy a strandokon. Senki nem takarja el például a gyermeke szemét, ha egy meztelen embert lát vagy fordul el félénken – náluk ez teljesen természetes.
 • A mindig keménynek és mogorvának gondolt svédek valójában szuper aranyos dolgokat is szoktak mondani, mint a helló édes vagy a helló drágám! Miért? Ezt még maguk a svédek sem tudják.
 • Ha nem akarsz depresszióba esni, akkor sose kérdezd meg egy svédtől, hogy mi a baj. A svédek ilyenkor nem azt mondják, hogy „áá, semmi”, hanem komolyan elkezdenek beszélni a problémáikról, és még maguk a svédek is elismerik, hogy imádnak panaszkodni.
 • Mielőtt elmennek otthonról, a svédek először hallgatóznak kicsit az ajtó előtt és feltérképezik a terepet a kukucskálón keresztül, hogy megbizonyosodjanak arról, senki sem mászkál a lépcsőházban. A svédek ugyanis nem akarnak találkozni és beszélgetni a szomszédjaikkal, és hasonló okból inkább elfordulnak, vagy úgy tesznek, mintha nem látnák a másikat, amikor egy ismerős embert látnak az utcán.

Svédország élete

Mi a véleményed Svédországról? Te jól tudnád érezni magad egy ilyen országban?