20 véletlenszerű tény, amitől azonnal okosabbnak fogod érezni magad

A világ a maga furcsaságaival, találmányaival és természeti csodáival eléggé elképesztő hely. És amikor már azt hinnéd, hogy mindent megtanultál, amit tudnod kell, olyan apróságokra bukkansz, amelyek meglepnek. Néhány ilyen vicces tény ismerete valószínűleg nem fogja előre lendíteni a mindennapi életünket, de minden bizonnyal sokkal érdekesebbé tehet egy beszélgetést. És igen, ha ismered őket, valóban okosabbnak érezheted magad.

Készüljetek, mert 20 lenyűgöző és furcsa tényt gyűjtöttem össze nektek!

1. Japánban a férjek havi juttatást kapnak.

Sok japán házasságban a feleség az, aki a családi költségvetést irányítja, és havi juttatást ad a férjének. A férj ebből ”okozukai”-nak nevezett pénzből fizeti a szabadidős tevékenységeit, a szórakozást és a mobiltelefonszámlákat. Az okozukai értéke általában a férj fizetésének 10%-a körül van.

2. Az emberek 2%-a ”szagellenes” génnel rendelkezik.

A hónaljszag kínos lehet, de a világ népességének egy kis százalékának soha nem kell megküzdenie ezzel. A tudósok felfedezték, hogy az emberek 2%-a rendelkezik az ”anti-szag” génnel, az ABCC11 néven ismert. A genetikai lottó e szerencsés nyertesei nem képesek szagot termelni a hónaljuk alatt. A többiek azonban vigasztalódhatnak azzal a ténnyel, hogy az izzadságnak önmagában nincs rossz szaga. A szag akkor keletkezik, amikor a bőrödön lévő baktériumok kapcsolatba kerülnek a verejtékmirigyek által kibocsátott izzadsággal.

3. A rendetlen ágyak valójában egészségesebbek.

Ha reggel nem vetjük be rögtön az ágyunkat, az lehet, hogy rendetlennek tűnik, de valójában egészségesebb! A Kingston Egyetem új tanulmánya szerint, ha a lepedőt rendezetlenül hagyjuk szétszórva a matracon, az körülbelül 1,5 millió poratkát ölhet meg.

4. Tojáshéjból új emberi csontokat növesztenek.

A tojáshéjra hajlamosak vagyunk a törékenység szinonimájaként gondolni, de valójában sokkal erősebb, mint amilyennek látszik. Olyannyira, hogy akár emberi csontok készítéséhez is felhasználható. A Massachusetts Lowell Egyetem tudósai felfedezték, hogy a zúzott tojáshéj-részecskék segítségével új csontok növekedését segíthetik elő.

5. A férfiak nyelve hosszabb, mint a nőké.

Az a közkeletű tévhit, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak, tudományosan nem igazolható. A nyelv hosszát tekintve azonban a férfiak egyértelműen az élen járnak. Az Edinburgh-i Egyetemen végzett egyik tanulmány megerősítette, hogy a felnőttek átlagos nyelvhossza a nőknél 7.9, a férfiaknál pedig 8.5 centiméter.

6. Az Eiffel-torony nyáron több mint 15 centit is nőhet.

Eiffel Tower, Paris

Európa egyik leghíresebb nevezetessége az évszaktól függően változtatja magasságát. Nyáron, amikor a hőmérséklet 40 °C fölé emelkedik, az Eiffel-torony akár 15 cm-rel is magasabbra nő. Ennek oka, hogy a hő hatására kitágul a fém, ami a torony magasságának növekedését eredményezi.

7. 4 másodperc a tökéletes idő arra, hogy tejbe mártsd az Oreót.

Ha már régóta próbálod kitalálni, hogy mennyi ideig kell tejbe áztatni az Oreót anélkül, hogy túlságosan átázna, akkor értékelni fogod a Utah Állami Egyetem kutatásának eredményét. A tudósok 2 hetes kísérletezés után megállapították, hogy 4 másodperc az ideális áztatási idő. Ez lehetővé teszi, hogy az Oreo elérje a maximális felszívódást anélkül, hogy szétesne vagy túl nedves lenne.

Bónusz tipp: A ragacsos ujjak elkerülése érdekében használj villát!

8. Lehetetlen megcsiklandozni magad.

Tickles

Az emberi agy lenyűgöző dolgokra képes – beleértve a jövő megjóslását is. A University College Londonban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy agyunk kisagynak nevezett része képes előre jelezni a csiklandozás érzését, de csak akkor, ha magad próbálod meg. Ezért ”kikapcsolja” a reakciót, és nem érzünk semmit. Amikor mások csinálják, az agyunkat meglepetésként éri, és egy csomóan kuncogni kezdenek. Rajta, próbáld ki és győződj meg róla magad!

9. A medúzák akkorák is lehetnek, mint az emberek.

A hordós medúza, vagyis a Rhizostoma Pulmo egy átlagos ember méretére is megnőhet, sőt, még annál is nagyobbra. Közel 36 kilogrammos súlyával, akár 3 láb széles hasával lenyűgöző, de ritka látványt nyújt – olyat, amit valószínűleg el akarsz kerülni búvárkodás közben.

10. A YouTube-ot Valentin-napon alapították, és társkereső alkalmazásként indult.

A YouTube-ot eredetileg más céllal hozták létre. Az alapító, Steve Chen szerint, amikor 2005-ben, Valentin-napon elindították a YouTube-ot, az eredeti elképzelés az volt, hogy az emberek feltölthessenek magukról videókat, amelyekben beszélnek a romantikus preferenciáikról és arról, hogy milyen partnert keresnek.

11. Azok a férfiak, akiknek lányaik születnek, tovább élnek.

Nem tudjuk biztosan megmondani, hogy a lánygyermekes apák összességében boldogabbak-e, mint azok, akiknek fiaik vannak, de egy tanulmány szerint a lányok születése javíthatja az apák élettartamát. Egy tudóscsoport megállapította, hogy a lányaik száma pozitívan befolyásolta az apák élettartamát. Született lányonként átlagosan 74 héttel nőtt az élettartamuk. Ezzel szemben a férfi utódok száma nem volt észrevehető hatással az élettartamukra.

12. A Victoria’s Secret parfümök jobban elriasztják a rovarokat, mint más kereskedelmi rovarriasztók.

Victoria's Secret BOMBSHELL perfume

A szúnyogok rémálommá változtathatják a szabadtéri kalandjainkat. De ne bosszankodj, úgy tűnik, hogy csak néhány parfümcseppre van szükséged ahhoz, hogy elűzd őket. Egy tanulmányban egy tudóscsoport az Avon Skin So Soft fürdőolajat és a Victoria’s Secret Bombshell parfümöt tesztelte a jól ismert szúnyogriasztókkal szemben. Meglepő módon mindkét termék figyelemre méltóan jól teljesített más, erre a célra szánt termékekhez képest. Hatékonyan elriasztották a szúnyogokat 120 perccel a felvitel után!

13. A maják és aztékok kakaóbabot használtak fizetőeszközként.

Cocoa Beans

Nehéz elképzelni, hogy egy ma már ennyire elterjedt és hozzáférhető terméket a történelem egy pontján valutaként használtak. A mezoamerikaiak számára a kakaóbab olyan értékes volt, mint manapság az arany MasterCard. Az aztékok és a maják az adótól kezdve az élelmiszerig és a ruházatig mindenért fizettek vele.

14. A macskák fülében lévő szőrpamacsokat „fülbútornak” nevezik.

Valószínűleg nem tudtad, hogy a macska fülének belső részén található szőrszálakat bútorzatnak nevezik. Még a lelkes macskabarátok is gyakran összekeverik őket a tufttal, ami a bolyhos háziállatod fülének külső részét borító szőrzet. Imádnivaló, nem igaz?

15. A denevérek fejjel lefelé szülnek.

A denevéreket csodáljuk egyedülálló képességükért, hogy szinte mindent fejjel lefelé lógva csinálnak. Így alszanak, sőt, haláluk után is folytatják a lógást. Mi több, a nőstény denevérek még szülni is ebben a gravitációt meghazudtoló helyzetben szülnek. Amikor a kis denevér megszületik, az anya gyorsan elkapja.

16. A házi feladatot régen károsnak tartották a gyerekek egészségére.

Az 1901-ben Kaliforniában bevezetett házifeladat-tilalom minden 15 évnél fiatalabb diákot érintett. Egyes orvosok és tanárok azzal érveltek, hogy ez negatív hatással van a gyerekek egészségére, mivel túl sok stresszt okoz. Az iskolások gondtalansága azonban viszonylag rövid ideig tartott, alig több mint egy évtized telt el, mire 1917-ben újra bevezették a házi feladatot.

17. A homár régen börtönétel volt.

lobster

Mielőtt az éttermek az 1880-as években felvették volna az étlapjukra, a homár bőséges és megfizethető volt, hogy „a szegény ember fehérjéjének” is nevezték. Mielőtt drága csemegévé vált gyakran adták a raboknak, mivel alacsony minőségű élelmiszernek számított.

18. A 15. században a terhesség nagyon divatos volt.

A 15. században nagyon divatos volt a terhesség, olyannyira, hogy néha még azok a nők is, akik nem voltak terhesek, töltött párnákat viseltek a ruhájuk alatt, hogy babapocakot imitáljanak. És ez még jóval azelőtt volt, hogy a kismamaruhákat feltalálták volna…

19. Az agyunk nem tud új arcokat létrehozni álmainkban.

Az agyunk sok hihetetlen dologra képes, de teljesen új arcok ”feltalálása” nem tartozik ezek közé. Az idegtudósok úgy vélik, hogy minden személy, akiről álmodsz, olyan valaki, akit már korábban láttál – akár egy ismerősöd, akár egy barátod, vagy csak egy idegen, aki mellett elmentél az utcán.

20. A radírokat 200 évvel a ceruzák után találták fel.

Eraser

Bár a ceruzák körülbelül 400 éve vannak velünk, a radírok jóval később jelentek meg – egészen pontosan mintegy 200 évvel később. A 18. századig, amikor a gumi lett a radírok elsődleges anyaga, az emberek szivacsokra vagy akár kenyérdarabokra támaszkodtak, hogy eltüntessék a ceruza nyomát és a hibákat.

Mi a legfurcsább & vicces tény, amit ismersz?