5 meghökkentő ok, miért ébredsz fel éjszaka olyan sokszor

Dr. Jose Colon kutatása alapján 4-6 alkalommal felébredni éjszaka, teljesen normális dolog az átlagemberek számára.

Ez még az ősemberek alvási rendjéhez vezethető vissza, amikor a barlangokban többször is megébredtek, ellenőrizték a terepet. Ettől függetlenül a visszaalvásnak is könnyen kellene mennie, amennyiben nem gyötri az embert stressz, éhség vagy fájdalom.

1. Rossz alvási pozíció

A nem megfelelő alvópóz akár fejfájáshoz, hányingerhez, nyaki- és hátfájdalmakhoz is vezethet. A rossz “tartást” nem csak magunknak, hanem a fekhelynek, a matracnak is köszönhetjük, de a túl kemény vagy puha párna is okozhat problémát.

Dr. John Douillart szerint a bal oldalon való alvás segíthet az emésztésben, a vérkeringésben, támogatja a nyirokrendszer helyes működését és megelőzheti a szívbetegségeket.

2. Környezeti zajok

Nagy városban soha nincs teljes csend. A zajszennyezés az elmúlt 250 évben vált globális egészségkárosító jelenséggé. Évezredeken keresztül aludtunk teljes csendben, amelyet csak a természet alapzaja tört meg.

Mivel a pihentető éjszakai alvás elengedhetetlen a testi, lelki és a mentális egészségünk megőrzéséért, használjunk füldugót, vagy kisebb beruházással tetessünk hangtompító réteget a hálószoba falaira.

3. Apnea

Az apnea az a jelenség, amikor az éjszaka során a légutak részben vagy teljes egészében elzáródnak 1-2 lélegzet erejéig, így nem jut elég oxigén a szervezetbe. Az alacsony oxigén szint miatt megébredünk. Egyéb tünete lehet fejfájás, száraz szájüreg, mellkasi fájdalmak, álmosság és érzelmi hullámvasút.

A megoldás, amennyiben a problémát orvos is igazolja, egy berendezés, amelyet az orra és a szájra kell erősíteni éjszakára, hogy megfelelő mennyiségű levegő jusson a tüdőbe, vagy akár műtét is lehet.

4. Nyugtalan láb szindróma

Ha arra ébredünk, hogy mozgatnunk kell a lábunkat, akkor valószínüleg nyugtalan láb szindrómánk van. Ez jelentkezhet zsibbadással, viszketéssel, nehéz láb érzettel, de fájdalommal is.

A lábmasszázs, minimális tornázás, meleg fürdő vagy hideg lábzuhany segíthet a helyzeten.

5. Képernyő előtt töltött idő

Közvetlen lefekvés előtt telefonozni vagy bármilyen képernyőt nézni nem egészséges, hiszen a szemünket érő kék fény hatására nem termelődik az elalvásért felelős hormon, a melatonin.

A szakértők szerint legalább 1 órával lefekvés előtt már csak a legszükségesebb időt töltsük telefon vagy bármilyen képernyő előtt.

Bónusz: Nem megfelelő szobahőmérséklet

Ha éjszaka közepén arra ébredsz, hogy fázol, vagy túl meleged van, akkor nem megfelelő a szobahőmérséklet. Általános szabály, hogy a nyugodt alváshoz alacsonyabb testhőmérsékletre van szükség de ez nem azt jelenti, hogy a szobának fagyosnak kell lennie. Az ideális hőmérsékletnek a legtöbb kutató a 18 fokot tekinti, és egyetértenek abban, hogy 24 fok feletti hőmérséklet már nem ideális a pihentető alváshoz. Babák és gyerekek számára az ideális hőmérséklet valahol a 18 és 21 fok között van.