7 tipp és trükk, ami segít, hogy olyan gyorsan aludj el, mint egy kisbaba

Az alvásnak sokkal több előnye van, mintsem csak az a jól eső kipihentség érzet, amit egy kiadós alvás után érez az ember. Létfontosságú része az egészséges immunműködésnek, az anyagcserének, a memóriánk karbantartásának, a tanulásnak és még egy rakás fontos funkciónknak. Többek között segíthet a fogyásban és a szív erősítésében is. Tehát, ha valamire, akkor az alvásra mindig oda kell figyelni, és törekedni arra, hogy mindig eleget pihenjünk.

7 Próbáld ki a katonai módszert.

94de3e51b1a4666b53897282f5

Ha 2 percen belül szeretnél elaludni, akkor ezt a katonai módszert mindenképpen érdemes kipróbálni. Szükség lesz némi gyakorlásra, de az eredmény megéri. A katonai módszer könnyen elsajátítható és némi gyakorlással és ismétléssel valódi mesterekké válhatunk. A következőket kell tenni:

  • Lazítsd el az arcod és a szád izmait.
  • Engedd le a vállad és a kezed, hogy old a feszültséget.
  • Fújd ki a levegőt és lazítsd el a mellkasod, a lábad, a combod és a vádlidat.
  • Tisztítsd meg az elméd 10 másodpercre úgy, hogy egy pihentető jelenetbe képzeled magad. Ha ez nem megy, próbáld ismételni a “ne gondolkozz” szavakat a fejedben 10 másodpercig.

6 Használj súlyozott takarót.

Normalis es sulyozott takaro

A súlyozott takarók nemcsak extrán kényelmesek, a mélynyomás-stimulációnak köszönhetően javítják a hangulatot, csökkentik a stresszt, és növelik a melatonin, valamint az alváshormon szintet. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően nemcsak gyorsabban alszunk el, de az alvás minősége is javul.

5 Használd a fantáziádat.

961e225b6e8637770f49b6f85d

Dr. Steve Orma, az álmatlanság, alvás és szorongás klinikai szakpszichológusa szerint a fantáziánk használata segíthet ellazulni és elaludni. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy képzelj el egy megnyugtató és nyugodt helyet, helyezd bele magad, és koncentrálj rá. Ne felejtsd ki a részleteket sem, képzeld el, mit viselsz és hogyan érzed magad, stb. Csináld ezt naponta 20 percig, vagy amíg elég ellazultnak érzed magad ahhoz, hogy elaludj.

4 Próbáld ki a progresszív relaxációt.

c0df015967aab1f5b13fd4acaf

Ha el akarsz aludni, használhatod a progresszív relaxációnak nevezett technikát. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy elkezded megfeszíteni a különböző izomcsoportokat, majd hagyod ellazulni őket. Kezdheted az arcoddal, és szépen, fokozatosan haladhatsz a lábad felé. Csináld ezt addig, amíg lassan el nem alszol.

3 Próbáld ki a 4-7-8 módszert.

b8680a529685604e3dff09e984

4-7-8 légzéstechnikát Dr. Andrew Weil fejlesztette ki. A pránájáma nevű ősi jógikus technikán alapul, amely segít a gyakorlóknak kontrollálni a légzést, és mély relaxációs állapotba hozni a testét. A következőket kell tenned:

  • Fújd ki teljesen a levegőt a szádon keresztül.
  • Vegyél mély levegőt az orrodon keresztül 4 másodpercig, tartsd bent 7 másodpercig, majd lélegezz ki a szádon keresztül 8 másodpercig.
  • Szükség szerint ismételd a gyakorlatot.

2 Próbáld ki a meditációt.

8637b75841bcaff41241a6e334

Egy 49 álmatlanságban és alvásproblémákkal küzdő felnőttet tanulmányozó kutatás során kiderült, hogy már 6 hét meditáció után is ez az embercsoport kevesebb álmatlansági tünetet és kevesebb nappali fáradtságot tapasztalt. A kutatók szerint a meditáció javítja a relaxációs reakciónkat, ami felveszi a harcot a stressz és az aggodalom ellen. Jótékony hatással lehet vegetatív idegrendszerünkre is, így kevésbé valószínű, hogy felébredünk alvás közben.

1 Vegyél fel zoknit.

d01b765bb08d9c053f2fca7ea5

A zokni felvétele az alváshoz eleinte furcsának tűnhet, de ha alvási problémákat tapasztalsz, könnyen lehet, hogy ez lehet a megoldás. A kutatások azt mutatják, hogy amikor hideg a lába, az erek összehúzódnak, aminek következtében kevesebb vér kering, és jelzéseket küld az agynak, hogy ébren maradjon. Egy szép, kényelmes zokni javíthat ezen, és tudatja az agyaddal, hogy ideje aludni.