7 trükk, amit az iskolában tanítottak, és még mindig működnek

Néhány iskolában tanult trükk olyan egyszerű és hasznos, hogy egész életünk során elkísérnek. Előfordul azonban, hogy az idő múlásával megfeledkezünk róluk, pedig napjainkban, a modern technika korában is rendkívül nagy hasznunkra lehetnek.

Most felelevenítjük kicsit a gyerekkorunkban tanult trükköket, és elhoztunk 7 olyat, ami ma is bármikor a segítségünkre lehet.

1. Naplemente előtti idő meghatározása

Tedd ki a kezed, és nyújtsd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujjad a horizonttal egy szintben legyen. Most számold meg, hogy hány ujj található a horizont és a nap között. Mindegyik ujj egyenlő + 15 perc naplemente előtti idővel.

2. Tudd meg, hogy melyik hónap hány napos

Szorítsd ökölbe a kezed, és kezdd el számolni a bütyköket. Minden bütyök és a közöttük található mélyedések is egy-egy hónapnak felel meg. Egyszerre csak egy öklödön számolj, a kisujjadtól indulj, és amikor eléred a mutatóujjadat, akkor azt számold kétszer, és indulj el visszafele. Ha a hónap bütyökre esik, akkor 31 napos, ha közé, akkor 30 vagy annál kevesebb.

3. Tudd meg gyorsan, hogy növő vagy fogyó Hold van.

Hogy megtudd, épp növő vagy fogyó Hold van az égen, csak egyszerűen figyeld, hogy milyen betűt formáz. Ha C betűt, akkor fogyó Hold van, ha D betűt, akkor növő.

4. Hogyan ellenőrizd, hogy lemerült-e az elem.

Nagyon egyszerű megállapítani, hogy egy elem még használható-e vagy már lemerült. Egyszerűen emeld 1-2 centiméterrel az asztal fölé, majd engedd el. Az az elem, ami még használható, az állva marad, a lemerült elem pedig eldől.

A 9-voltos elemnél a jó öreg nyelvhez érintős technikát is választhatjuk: ha a végeit megnyalva bizsergést és kellemetlen ízt érzünk a szánkban, akkor az elem még használható.

5. Ujjakkal szorzás.

A kis számokkal való szorzás általában könnyen megy a gyerekeknek, de a 6, 7, 8, és 9-es számokkal történő szorzásnál már más a helyzet. Hogy segítsünk nekik, tanítsuk meg ezt a roppant egyszer trükköt.

Állítsuk egymással szembe az ujjainkat, a tenyerünk nézzen felénk. A kisujjtól a nagyujjig minden ujj egy számot jelöl 6-tól 10-ig. Na már most, ahhoz, hogy például a 7-et megszorozzuk 8-cal, érintsük össze a bal kéz 7-es ujját (gyűrűs) a jobb kéz 8-as ujjával (középső). Az alsó ujjak a két összeérintett ujjal együtt adják az első számjegyet (csak meg kell őket számolni), ez esetünkben 5. A csatlakoztatott ujjak fölötti ujjakat pedig össze kell szorozni a két kézen, esetünkben 3×2-t, ami ugyebár 6. Ez lesz a második számjegy. A 7×8 tehát = 56.

Ezzel a trükkel gyorsan szorozhatjuk a 6-os, 7-es, és 8-as számokat. Ha 9-el szeretnénk szorozni, akkor tegyük ki a két kezünket magunk elé.

Ez esetben ha szorozni akarunk egy számot 9-el, akkor a szorzott szám előtti és utáni ujjakat kell figyelnünk. Az ujj előtti számok adják majd a végeredmény első számjegyét, az utána következő ujjak száma pedig a második számjegyet. Esetünkben a 7-et szoroztuk a 9-el, vagyis 6 ujj található előtte, és 3 utána. Így a végeredmény 7×9 = 63.

6. Hosszmérés.

Ha nagyjából kell lemérned egy tárgy méretét, és nincs kéznél mérőszalag vagy vonalzó, akkor használd az ujjaidat. A mutatóujj és a hüvelykujj közötti távolság általában kb. 18 cm, míg a kisujj és a hüvelykujj közötti távolság 20 cm.

Természetesen ez a módszer nem a legpontosabb, mivel minden ember keze eltérő, de hasznos lehet, ha sürgősen kell megállapítanunk valaminek a körülbelüli méretét.

7. Tudd meg, hány fokos egy szög.

Tedd le a kezedet a kisujjadnál egy sík felületre, majd nyisd szét az ujjaidat, amennyire tudod. A kisujj értelemszerűen a 0°-ot jelöli, a gyűrűs a 30°-ot, a középső a 45°-ot, a mutató ujj a 60°-ot, a hüvelykujj pedig a 90°-ot. Ezzel a módszerrel meglepően pontosan megtudhatjuk, hogy hány fokos egy szög.