8 érdekes tény a nyelvről, amiről valószínűleg még sosem hallottál

A nyelv egy tipikusan olyan szerv, melyet bár állandóan használunk, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Pedig nagy szükségünk van rá, amikor beszélünk, amikor eszünk, ezek mellett pedig sok érdekes trükkre is képes.

Tudtad például, hogy a nyelv az emberi test egyik legrugalmasabb szerve? Hát azt, hogy soha nem fáj és nem fárad el?

Ha nem, akkor jó helyen jársz, ugyanis a következőkben néhány ehhez hasonló érdekességet fogunk megosztani veletek:

1. A többi izommal ellentétben, a nyelv soha nem fárad el.

Észrevetted, hogy habár a nyelved izomból áll, soha nem fárad el, és nem is fáj? (már persze, ha nincs valami betegségünk) A karok és lábak izmai azonnal fájni kezdenek egy komolyabb igénybevételt követően, de a nyelv nem. Ennek oka, hogy a nyelvünk 8 izomból áll.

2. Minden nyelv különböző.

Minden ember nyelve egyedi. Akárcsak az ujjlenyomataink, a nyelvünk is képes lehetne az azonosításunkra.

3. Be tudod tekerni a nyelved?

A tudósok a mai napig próbálnak logikus magyarázatot találni rá, hogy miért van az, hogy az emberek többsége képes különféle alakzatokat, például henger alakot formázni a nyelvével, míg egyes emberek erre nem képesek.

Egyes tanulmányok szerint minden a génektől függ: ha a szülők nem képesek erre, akkor a gyerekek sem lesznek. Más tanulmányok szerint a személy által beszélt nyelvnek is köze lehet hozzá.

4. A nyelv nem fárad, de meghízhat.

Ugyan soha nem fárad el, de ha meghízunk, bizony a nyelvünk is velünk hízhat. Ez horkoláshoz és alvási problémákhoz vezethet.

5. A nyelv nem érzékel különböző ízeket a különböző területeken.

A nyelvnek nincs olyan területe, ami külön az édes, külön a sós vagy külön a keserű ízek ízleléséért felelős. A német tudós, David Hänig nevéhez fűződik ez a tévhit, aki kicsit később meg is cáfolta állítását, ám ez kevésbé vált népszerűvé, ezért sokan mind a mai napig úgy hiszik, hogy különböző ízek ízleléséért a nyelvünk különböző területei a felelősök.

6. A nyelvünk önmagában nem képes érezni valaminek az ízét.

Pusztán egy étel megnyalásával még nem fogjuk tudni eldönteni, hogy az adott étel ízét, ehhez ugyanis az orrunkra is szükségünk lesz. Bár a nyelvünk képes eldönteni, hogy az adott étel édes vagy sós, annak pontos ízének megállapításához azonban elengedhetetlen az orr.

7. Ez a leggyorsabban gyógyuló testrész.

Hányszor haraptuk már el a nyelvünket? De az esetek 99%-ában néhány perc múlva már nem is emlékeztünk rá. Ennek oka, hogy a nyál gondoskodik a sérült nyelv gyors helyreállításáról, mely így gyorsabban képes regenerálódni, mint a test bármelyik más szerve.

8. A nyelvünk színe megmutatja, hogy milyen egészségesek vagyunk.

Ha a nyelv halvány rózsaszín, akkor egészségesek vagyunk. Ettől függetlenül azonban a színe eltérhet, és minden színnek megvan a maga jelentése. Például az élénkvörös a megfázásról árulkodhat, a sárga pedig a gyomor- vagy májproblémákra utalhat. Ha a szokásostól eltérő színűnek találjuk a nyelvünk, akkor mindig forduljunk vele orvoshoz.