8 étel, aminek más és más a jótékony hatása az elkészítési módoktól függően

Sokan úgy gondolják, hogy a paradicsomok nyers fogyasztása a lehető legjobb módszer, ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt. Természetesen ez igaz, hiszen C vitaminban gazdag, ugyanakkor sokkal könnyebben megemészthető, ha megfőzzük azt! Vannak még más ételek, melyek más és más előnyökkel járnak, ami az elkészítés módjától függ. Most nyolc ilyen termékkel, és azok egészséges hatásaival ismerkedhettek meg!

Banán

A cukorbetegek számára ajánlott, hogy még túl érés előtt fogyasztják, hiszen ekkor kevesebb cukrot tartalmaz. Ugyanakkor, ha már megérett, akkor sokkal könnyebben megemészthető!

Gomba

Sütés során veszítenek a B-vitamin értékből, de kifőzve kevesebb méreganyagot tartalmaznak. Másodszor pedig a főzés megemeli a gombákban található antioxidánsok számát.

Paradicsom

A paradicsomok önmagukban C vitamint tartalmaznak, ugyanakkor megfőzve felemelkedik a likopin szint, ami sokkal erősebb antioxidáns, mint a C vitamin.

Répa

Kifőzve magasabb a tápanyagérték, mint nyersen fogyasztva. Ráadásul főzés során jobb, ha a répákat a héjukban főzzük ki, hiszen ez még jobban megemeli az antioxidáns szintet.

Spenót

Gazdag a tápanyagokban, ám a főzés során több kalcium és vas nyerhető ki belőle.

Sajt

Kiváló protein forrás, és minden fajtának megvannak a maga előnyei. A mozzarellában pl. kevesebb a nátrium és a kalóriák. Ugyanakkor a kék sajtok több kalciumot tartalmaznak.

Kenyér

A pirítósok sokkal kevésbé emelik a vércukorszintet, vagyis a cukorbetegek számára ajánlott a fogyasztásuk. A kovászoskenyerekben ugyanakkor magasabb az antioxidánsok és a folsav szint. Mindemellett a szervezetünk könnyebben kinyeri a tápanyagokat.

Cékla

Csupán napi 250 milliliter céklalé elfogyasztása csökkenti a vérnyomást. A főtt céklát azonban könnyebb megemészteni.