9 lenyűgöző tény Svédországról, amely bebizonyítja, hogy ez az ország nem hasonlítható egyetlen másikhoz sem

A svéd emberek élete minden tekintetben csodálatraméltó: banánnal eszik a pizzát, a Jante-törvény szerint élik az életüket és van egy szálloda, amit minden évben újjáépítenek. Bár a legtöbb embernek talán még mindig csak az ABBA együttes jut eszébe Svédországról, azért sok más dolog is van, ami miatt lenyűgöző ez a skandináv ország. Mutatunk néhányat…😉

Egy ország, ami “eco” megjelölést kapott.

Ha tudni akarod, hogy milyen a tiszta és környezettudatos élet, akkor a legjobb, ha azonnal Svédország felé veszed az irányt. Ez az első ország ugyanis, ami elhagyta a benzint és bioüzemanyagokat kezdett helyett használni, arról nem is beszélve, hogy a svéd hulladékmentes gyártási- és újrahasznosítási rendszerről az egész világ példát vehetne.

Minden évben újraépített szálloda.

Svédországban található a világ első és egyetlen olyan jéghotelje, melyet minden évben decembertől áprilisig újjáépítenek. Csak a tisztánlátás végett: itt nem csak a falak vannak jégből, de a bútorok, az ülőgarnitúrák, sőt még az étkészletek is. Érdemes kiemelni továbbá, hogy a svéd Icehotel (Jukkasjärvi) szobáit sosem ugyanolyanra építik, minden évben művészek és építészek hada dolgozik azon, hogy az új ötleteiket tükrözve egyre szebb és különlegesebb létesítmény várja a látogatókat.

Bár a skandináv országokban népszerű Jante-törvényt Norvégia és Dánia is előszeretettel használja, mégis Svédországban a legerőteljesebb ennek hatása. A Jante-törvény 10 pontja:

Ne gondold, hogy bárki lennél.

Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.

Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.

Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.

Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.

Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.

Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.

Eszedbe ne jusson nevetni rajtunk.

Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.

Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.

Samboende, särbo, iblandbo.

Svédországban többféle családi kapcsolat létezik, mivel a szerelmesek nem sietik el a házasságkötést. Éppen ebből kifolyólag pedig nem ritka, hogy svéd párok még 10 év együttélés és közös gyermek után sem mennek férjhez és feleséghez egymáshoz. Svédországban a klasszikus házastársakon túl a következő kapcsolati formákat tartják számon:

Samboende: a pár együtt él és közös háztartást vezet.

Särbo: a férfi és a nő nem él együtt, de kapcsolatuk régóta tart – közös vakációkat tartanak és a hétvégéiket is együtt töltik.

Iblandbo: olyan partnerek, akik hol együtt élnek, hol nem.