A svájci élet 17 jellemzője, amiről nem szoktak beszélni az útikönyvek

Már többször írtunk Svájcról és az összetett adórendszeréről vagy a tökélyre fejlesztett vasúti menetrendjéről, azonban még mindig vannak olyan érdekességek vele kapcsolatban, melyekről érdemes beszélni. Ez az ország ugyanis újra és újra képes meglepni a turistákat, még azokat is, akik nem először fordulnak meg ebben a különleges kis országban.

1. Ne próbáld megítélni Svájcot az alapján, hogy csak egy kis részét látogatod meg.

Svájc egy kicsi ország, de meglehetősen változatos. Az európai szomszédokkal ápolt szoros kapcsolat miatt az országnak nincs egyetlen nyelve, hanem elszigetelt nyelvjárások találhatók a különböző régiókban. Egészen pontosan kantonokban – Svájcban ugyanis ilyen független államok találhatók, melyek mindegyikének megvan a maga alkotmánya, törvényei, bíróságai és kormánya.

Bár minden kantonnak megvan a saját kulturális és nyelvi sajátossága, Svájc továbbra is egy egységes ország, sőt még hivatalos mottója is van: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

2. Minden svájci kanton saját nyelvet beszél: az alábbi térképen például azt láthatjuk, melyik területen hogy mondják azt, hogy “almamag”.

3. Szinte minden otthonban van bombatámadás ellen védő búvóhely. Ezt a hidegháború idején a lakosok védelme érdekében rendelte el a svájci kormány.

4. Azok a svájci lakosok, akik atomerőművek közelében élnek, minden évben kapnak egy csomag jódtablettát a hatóságoktól.

5. Sok emeletes ház alagsorában külön mosókonyha található, ahol a lakók együtt, de külön mosógépekben moshatják a ruháikat.

6. Svájcban nemcsak húsvétkor, hanem egész évben kapható a boltokban színes tojás. Svájcban ezeket pikniktojásnak hívják, és dekorációként használják.

7. A svájciak annyira szeretik a Knorr Aromat fűszert, hogy minden konyhában és étteremben alap fűszernek számít.

9. A svájciaknak van egy kevésbé kellemes szokásuk: mindig nagyon hangosan fújják az orrukat. Ez roppant kellemetlen tud lenni például a színházban vagy a moziban. A csendes orrfújást egyenesen elfogadhatatlannak és udvariatlannak tartják.

10. Svájcban is ünneplik a nőnapot, de teljesen másképp: ezen a napon a nők nem virágokat kapnak, hanem harcolnak a jogaikért.

11. Bár anyáink nekünk szigorúan tiltották, a svájci nők még télen is szemrebbenés nélkül üldögélnek a hideg talajon vagy padokon, mivel meggyőződésük, hogy ettől nem lehet felfázni és nem lehet semmilyen betegséget elkapni.

12. Svájc – az ország, ami szeret várni. Bútorvásárlást követően például az sem ritka, hogy 4-6 hónapot kell várni a kiszállításra.

13. Az üzletek, bankok és éttermek vasárnap zárva vannak.

14. A svájci emberek rendkívül érzékenyek: van, hogy azért is feljelentik egymást, mert a szomszédjuk éjszaka túl hangosan használja a vécét.

Egy twitter felhasználó a következő történetet mesélte: „A 80 éves szomszédunk egy reflektort rakott az ablakába, ami közvetlenül a mi hálószobánkba világított egész éjjel, és mindezt csak azért, mert véletlenül feldöntöttem a biciklijét. Persze felállítottam, leporoltam, és bocsánatot kértem, de ez mit sem számított.”

15. Ilyen nemzeti sportokkal sehol máshol a világon nem találkozhatsz.

16. A szökőkútból ivás Svájcban teljesen normális jelenség. A víz annyira tiszta, hogy akár a tavakból is ihatnánk.

17. A tűzcsapok egyben ivókútként és állatitatóként is szolgálnak.