A turisták elmesélték a legmeglepőbb tényeket Hollandiáról, ami csak a helyiek szerint normális

A tulipánok és a malmok országa technológiai szempontból a világ élvonalába tartozik, azért nem meglepő, hogy sokan az európai Japánnak tartják Hollandiát. Ráadásul ez egy nagyon emberközpontú ország, ahol a fejlesztések nagy része a lakosok kényelmét szolgálja. Ebből fakadóan pedig azok az apróságok, amiket a helyiek szépen lassan megszoknak az évek során, néha nagyobb meglepetést tudnak okozni a turistáknak, mint az országban található látnivalók.

20. Személyes szkenner a boltokban

Ha Hollandiában vásárolsz, az ilyen eszközökkel sok időt takaríthatsz meg a pénztárnál. Ezek valójában apró eszközök, melyek a bejáratnál találhatók, és amelyek a bevásárlókocsik erre kialakított nyílásaiba illeszthetők. Amikor leveszünk egy árut a polcról, csak lehúzzuk ezzel az olvasóval, és a kocsiba tesszük. A kis szkenner készülék mindent leolvas és eltárol, így a pénztárhoz érve nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy fizessünk, és mehetünk is a kocsihoz.

Érdekesség, hogy telefonos alkalmazás formájában is létezik, ilyenkor a mobilunk kamerájával kell beolvasnunk a termékeket – mondja egy Reddit-felhasználó.

19. Kerékpáros szemetes

A kerékpárok népszerűsége évről-évre növekszik Hollandiában, pedig már korábban is olyan méreteket öltött, amik miatt egyedi, a világ más országaiban ismeretlen megoldásokra volt szükség a kerékpárosok kényelme érdekében. Az egyik ilyen ezek közül az úgynevezett kerékpáros szemetes, melybe a biciklisek tekerés közben, megállás nélkül tudják kidobni a szemetet.

18. A világ első műanyagmentes boltja

Egy holland szupermarket megnyitotta a világ első műanyagmentes boltját, melyben kizárólag biológiai úton lebomló csomagolások találhatók.

17. A természetvédelmi területeken itt vadon élő szarvasmarhákkal találkozhatunk

16. Speciális vonatmosók

Néhány éve Hollandiában kifejlesztettek egy speciális vonatmosót, mely 20 km/h-ás sebességgel gurulva tisztítja meg a vonatokat. Ez a megoldás nagyon környezetbarát és gazdaságos, mivel számítógépes rendszer vezérli és nem igényel sok vizet.

15. Sült krumpli majonézzel

  • Hollandiában a világ többi részétől eltérően a sültkrumplit majonézzel, esetleg fritessaus krumpliszósszal szokás enni. Míg a majonéz kb. 80% zsírt tartalmaz, a fritessaus csak 25%-ot. Olcsóbb és praktikusabb is, mint a majonéz. © LaoBa / Reddit
  • 14. Magas ágyak

A holland lakásokban meglepően magasak az ágyak, és nem véletlenül. Egyes szóbeszéd szerint azért van erre szükség, mivel a szülés után a kismamákat kb. azonnal hazaengedik az orvosok, és a kórházban bent tartás helyett így otthon, a saját lakásukon keresik fel őket az ápolók, akik aztán megvizsgálják az újdonsült anyukákat. Az ilyen vizsgálatokhoz pedig praktikus, ha minél magasabb az ágy.

13. Apró autók

Kezdetben az ilyen autókat csak a fogyatékkal élők számára találták ki, de gyorsan népszerűek lettek a nem fogyatékkal élők között is, akik rendkívül praktikusnak találták őket a keskeny holland utcákon. Ezenkívül az ilyen apró autók nem fogyasztanak sok üzemanyagot, és az újabb változatok ráadásul elektromosak. A vezetésükhöz nem szükséges normál vezetői engedély, és a kerékpárúton is lehet velük közlekedni.

12. Holland édesgyökér

11. Hajléktalan kerítés

Azért, hogy a közterületeket ne tehessék tönkre a hajléktalanok, a holland városokban előszeretettel használják úgynevezett “ellenséges építészetet”. Ennek lényege, hogy úgy alakítják ki a közterületek és a házak körüli területeket, hogy azok kényelmetlenek legyenek a hajléktalanok számára. A hollandok többsége azonban ellenzi ezt a módszert, szerintük ugyanis ez nem valódi megoldás a problémára, és csak tovább nehezíti a hajléktalanok életét.

10. Elektromos szekrény

A holland lakásokban az elektromos szekrényben nemcsak elosztókkal találkozhatunk, a hollandok gyakran tárolják itt a porszívót, a szerszámaikat, vagy akár a Wi-Fi routert és más kis méretű elektromos kütyüket is.

9. Tojásautomaták

Hollandiában a tojásautomaták látványa nem ritka. A helyi gazdák rakják ki őket, hogy az emberek ne a szupermarketekből, hanem közvetlenül tőlük szerezzék be a friss tojást. Olcsóbb, frissebb, mint a szupermarketekben található tojások és a gazdáknak is több marad így a zsebében.

8. Folyamatos járda

Hollandiában a járdák egyenletesen folytatódnak még a kereszteződésekben is. Nincsenek szegélyek, járdaszigetek, hanem épp ellenkezőleg: az autósoknak van megemelve az úttestük, ezzel fizikai akadályt képezve előttük és praktikus módon lassításra ösztönözve a sofőröket.

7. Nagy ablakok és rejtélyes kampók

Amszterdamban gyakran láthatunk olyan hatalmas ablakokat, amik felett kampók lógnak, de csak kevesen tudják, hogy mire valók. Ezeket azért találták ki, hogy megkönnyítsék a költöztetéskor esedékes bútorszállítást, mivel a lépcsőházak általában olyan keskenyek, hogy ott nem lehetne felvinni egy kanapét vagy bútort. Ez egy régi, középkori technika, mely ma is meglepően jól működik a régi és új épületeknél egyaránt.

6. Automata közúti oszlopok

A hollandok ilyen automatikusan működő közúti oszlopokat használnak a forgalomkorlátozáshoz. Például, amikor egy városi busz megy el, az oszlop automatikusan lesüllyed, majd újra feljön, hogy távol tartsa az autósokat és megkönnyítse a gyalogos és biciklis közlekedést.

5. Cölöpökön álló házak

Az instabil mocsaras talaj miatt helyi építészeknek cölöpökre kell építeniük a házakat. Néha az ilyen fa- vagy betoncölöpök akár 12 méter mélyre is érhetnek a föld alatt. A régi házak pedig gyakran megsüllyednek vagy lakhatatlanná válnak a szétrohadt cölöpök miatt.

4. Kerítésmentes csatornák

,,A legtöbb holland tud úszni” – magyarázta az egyik internetező félig viccesen, miután szóba került, hogy miért nincsenek elkerítve a holland csatornák. A valódi ok azonban inkább az, hogy nincs rá szükség, mivel egyrészt a csatornák nem túl mélyek, másrészt a csatornák partját általában parkolóként használják az autók, ezzel fizikai akadályt képezve azok előtt, akik esetleg vakon belesétálnának a csatornába.

3. Napelemes utak

Annak ellenére, hogy Hollandiában gyakran felhős az idő, szinte minden ház tetején találkozhatunk napelemekkel, sőt még a világ első napelemes kerékpárútját is itt hozták létre.

2. Túl nagy a sor? Akkor nem kell fizetned a vásárlásodért!

,,Az egyik holland szupermarketnek az az üzletpolitikája, hogy ha több mint 4 ember van előttünk a sorban és nem minden pénztár van nyitva a boltban, akkor egy általunk választott terméket ingyen vihetünk el a kosarunkból” – mesélte egy Hollandiában élő internetező.

1. Végezetül: Hollandia nem a tulipánok szülőhelye

Bár a világ virághagymáinak több mint 70%-a holland eredetű, a tulipánokat eredetileg az Oszmán Birodalomból hozták be még a 16. században. Április közepétől május első hetéig virágoznak minden évben, színes virágtengerekké változtatva ilyenkor a holland mezőket.

Jártál már Hollandiában? Téged mi nyűgözött le leginkább?