Autószerelők megosztottak néhány olyan dolgot, amiket még véletlenül sem szabad csinálni egy autóval

A mai modern világban a gépjárművek már számtalan biztonsági funkcióval rendelkeznek, mint például a fedélzeti computer, ami a legtöbb helyzetben akadálytalan közlekedést biztosít számunkra, olykor még akkor is, ha a figyelmetlen sofőr elhagyja a sávot, vagy túl közel került az előtte haladó autóhoz. Ettől függetlenül akadnak még olyan dolgok, amit többségében figyelmetlenségből vagy mondjuk tudatlanságból fakadóan csinálunk, ezzel komoly kárt okozva az autó állapotára tekintve.

1. Menet közben soha ne nyomd meg a motor leállítása gombot

Elsőre elég buta tanácsnak tűnhet, ám sokan mégis kísérleteznek vele. Tesztek alapján, a modern technikának köszönhetően, nem fog semmi történi, még akkor sem, ha ezt nagy sebességnél tesszük, de azért a biztonság kedvéért nem ajánlott ezt tenni.

2. Gurulás közben nehogy hátramenetbe kapcsold az autót

Ez egy másik olyan dolog, amit lehet mondani sem kellene, de mi azért mégis megjegyezzük. Aki eddig nem tudta, az most jobb, ha idefigyel. Soha nem szabad hátramenetbe kapcsolni egy váltót, csak is akkor, ha a kocsi egyhelyben áll.  Igaz, az automata váltók esetén ezt a számítógép is figyeli, és ha esetleg mégis erre a kísérletre adnánk a fejünket, nagy eséllyel a váltó nem fog hátramenetbe kapcsolni, ettől függetlenül persze nem érdemes szórakozni vele, és csak is álló helyzetbe kapcsoljuk a hátramenetet.

3. P-be (parkoló állás) menet közben nem szabad kapcsolni

Ahogy az előzőekben leírtuk az automata váltóval kapcsolatban ez a P-re is igaz. A rendszer elméletileg nem fogja ezt sem engedni, ám ha véletlen valami hiba folytán mégsem így történik akkor komoly károkat okozhatunk a gépjárműben, ha ezt mégis megpróbáljuk.

4. Az indítókulcsra ne akassz sok egyéb kulcsot

A túl sok felesleges súly nem a legjobb ötlet, ugyanis a kulcsok és egyéb nagy kulcstartók súlya idővel kárt okozhat a gyújtáskapcsolóba. Az indítókulcsot lehetőleg tartsuk külön a felesleges kulcsoktól és egyéb dolgoktól.

5. Rendszeresen és időközönként cseréld/cseréltesd az olajakat

Az egyik legfontosabb dolog az autóknál, hogy mindig alaposan kövessük a gyártók által előírt csereperiódusokat. Nem minden kocsi hívja fel a figyelmet a cserére, emiatt a tulajnak kell észben tartania a következő csere idejét. Az új járművek esetén különösen oda kell erre figyelni, mivel a gyártók sokszor nagyon alacsony viszkozitású olajjal görgetik le a futószalagról az autót, és nagyjából 8-10 ezer kilométereként esedékes a motorolaj cseréje.

6. Ne essünk túlzásba, ne öntsük csurig olajjal a motort

A motorokhoz tartozik egy u.n. nívópálca, melynek van egy minimum és egy maximum szintjelzése. Mindig úgy öntsük bele a folyadékot, hogy az olajszint a kettő jelzés között legyen, ellenkező esetben komoly meghibásodást okozhatunk. A baj nem csak a kevés olajtól következhet be, hanem akkor is ha már túl sok van benne.

7. Ne engedd, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag

Sajnos a legtisztább üzemanyagokban is akadnak apró szennyeződések, melyek a gravitáció hatására az üzemanyag tartály aljára kerülnek, majd ott leülepednek. Általánosságban elmondható, hogy az a legjobb módszer, ha az autót mindig olyankor tankoljuk teli, ha a szintjelző mutató az alsó negyed környékén áll, ugyanis ilyenkor a legkevesebb rá az esély, hogy bármi gond történne az imént emlegetett szennyeződésekből.

8. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jelzéseket!!

A figyelmeztető piktogramok nem minden márkánál egyformák, többségében szín szerint vannak csoportosítva. A zöld (olykor kék) szimbólum azt jelzi, hogy az adott dolog aktív. A sárga szín többségében arra utal, hogy valami javításra szorul esetleg hiányos, míg a piros a minél előbbi javítást jelzi. Egyes piros szimbólumok a motor azonnali leállítását is igénylik, ilyen esetben nem szabad „lábon” közlekedni a járművel, úgy kell elszállítani a legközelebbi szervizbe. Ha nem így teszünk azesetben hatalmas károsodást okozhatunk az autóban.

9. Mindig ellenőrizd az abroncsok nyomását

Ez egy nagyon fontos, rendszeresen elvégzendő feladat. Ha az abroncs már szemmel láthatóan is lapos, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy ideje nem megfelelő benne a nyomás. Nem megfelelő nyomással amellett, hogy jobban kophat a gumi, esetleg az autó többet is fogyaszthat, ezeken kívül rendkívül veszélyes is.

10. Ellenőriztesd a futóművet

Olykor véletlenül lepadkázzuk a kereket, esetleg elkapunk egy nagy kátyút. Ilyen esetekben érdemes megnézetni az autót, akkor is ha szemmel nem látunk rajta sérülést. A futómű vizsgálata azért indokolt ilyenkor, hiszen, ha az sérül vagy elmozdul, akkor nagyon veszélyes lehet a forgalomban való részvétel.