Ezektől a titokzatos tárgyaktól még a legokosabb tudósok is csak a fejüket vakargatják

Nagyon sok olyan tárgy és hely van a Földön, ami már a puszta létezésével is ámulatba ejti a tudósokat és turistákat egyaránt. A távoli őseink gyakran ravasz fejtörőkkel teszik próbára a modern régészetet, és vannak olyan rejtélyek, melyeket maga az anyatermészet készített az emberiségnek. Bármennyire is igyekszünk azonban, vannak olyan dolgok, melyekre hosszú évek múltán sem sikerült helytálló magyarázatot találnunk. Úgy döntöttünk, hogy csokorba szedjük a bolygónk legcsodálatosabb építményeit és formációit, amik láttán még a világ legnagyobb koponyái is csak a fejüket vakargatják tanácstalanságukban.

8. Al Naslaa megalit, Szaúd-Arábia

A Szaúd-Arábiában található titokzatos megalit még a legtapasztaltabb utazókat is összezavarja. Nemcsak azért furcsa, mert a hatalmas sziklának szinte alig van érintkezési pontja a talajjal, de ráadásul egy abszolút egyenletes repedés fut végig a közepén, ami olyan, mintha lézerrel vágták volna ketté. Senki nem tudja, hogy mi történhetett valójában.

7. Kancsók völgye, Laosz

Óriások ebédlője, temető vagy egy ősi építész tréfája? Senki sem tudja pontosan, hogy milyen céllal készültek ezek az óriási edények és lettek szétszórva az egyik laoszi hegy körül. A legendák szerint régen valódi óriások éltek ezen a területen és ők szórták szét, de a történészek úgy vélik, hogy a kőedényeket egyfajta temetkezési helyként használták annak idején.

6. Teotihuacan, Mexikó

A Teotihuacan vagy “Istenek  városa” nagyon közel található Mexikó modern fővárosához, Mexikóvároshoz. Napjainkban már csak turistákkal találkozni Teotihuacanban, de nem is olyan régen még 100 ezer ember élt itt. A 7. században virágzó város hirtelen néptelenedett el: minden lakos gyakorlatilag egyszerre hagyta el a várost. A tudósok nem igazán értik, hogy miért, de úgy vélik, hogy talán a terület száraz éghajlata és a lakosság éhínsége lehet a magyarázat a jelenségre.

5. Tündérházak

Olaszország építészeti kincseiről aligha kell hosszasan beszélni. Elég csak a fenséges Colosseumra vagy a híres Pisai ferdetoronyra gondolni. Olaszországban azonban más, kevésbé ismert kincsek is lapulnak. Az egyik ilyen az úgynevezett titokzatos “Tündérházak” (Domus de Janas), mely Szardínia szigetén található, és amely az apró mérete miatt tényleg inkább tündérek otthona lehetett, mintsem embereké. A tudósok ma úgy vélik, hogy a kőből készült tündérházak körülbelül 6 ezer évesek és Ozieri ősi civilizációjához tartoztak.

4. Volkonsky dolmen, Oroszország

Ez az ősi szerkezet ma is heves viták és pletykák tárgya mind a tudósok, mint a tudomány világától távol álló emberek között. Míg egyesek biztosak a kultikus céljában, mások meg vannak győződve arról, hogy a Volkonsky dolmen misztikus tulajdonságokkal bír. Az építmény legnagyobb rejtélyét az jelenti, hogy senki sem érti, hogyan és milyen eszközökkel voltak képesek az ókori emberek egy tágas helyiséget kialakítani ennek az óriási kősziklának a belsejében.

3. Ellórai-barlangok, India

A bolygó egyik legtitokzatosabb építménye az Ellórai-barlangokhoz tartozó Kailash-tempom, mely azon túl, hogy a bolygó egyik legnagyobb épülete, teljes egészében egyetlen monolit kőből faragták. Nemcsak a létrehozásának módja vált ki heves vitákat a tudósok körében, de az sem teljesen világos, hogy miért érezték úgy az ókori indiaiak, hogy egy ilyen egyedülálló szerkezetet kell létrehozniuk.

2. Bacchus templom, Baalbek

A baalbeki Bacchus templom szintén egy titokzatos építmény, amit valamikor az első évezred elején építettek. A templom méretei olyan hatalmas, hogy a híres athéni Parthenon egy törpének tűnik hozzáképest. Egy ilyen hatalmas épület érthető módon számtalan szóbeszédnek nyújtott alapot különféle ősi óriásoktól kezdve egészen az elveszett civilizációig, a hivatalos változat szerint azonban Antoninus Pius római császár építtette a Bacchus templomot.

1. Masuda no Iwafune, Japán

A japán Asuka régió különböző részein találkozhatunk ezekkel a szokatlan, kőből faragott szerkezetekkel, melyek némelyike a 11 métert is eléri. A titokzatos kövek belsejébe négyszögletű lyukakat faragtak a japán őslakók, mindmáig ismeretlen célból. Egyes legendák szerint a Masuda no Iwafune, kövei ősi oltárok voltak, de valószínűleg már sosem tudjuk meg, hogy tényleg így volt-e, az ősi japánok ugyanis magukkal vitték ezt a titkot a sírba.

Bónusz: a mozgó kövek rejtélyének megoldása.

Nevével ellenére a Death Valley egy csodálatos nemzeti park Kaliforniában. Valamikor régen itt egy tó hevert, mely azóta rég kiszáradt, de nem is ez a furcsa, hanem a tómeder alján rejtélyes módon, látszólag maguktól mozgó sziklák. Egyes ilyen sziklák súlya a 30 kg-ot is elérheti, és véletlenszerű irányba kúsznak, szemmel látható csíkot hagyva maguk után.

A maguktól mozgó kövek sokáig lázban tartották a tudósokat, de 2014-ben végre sikerült magyarázatot találni a jelenségre: kiderült, hogy a kövek mozgásáért a jég a felelős. A fagyos éjszakákon a sziklák alatti nedvesség megfagy, az erős szél miatt pedig egyszerűen odébb csúsznak a sziklák. forrás