Ezért nem jó ötlet mezítláb sétálni még a saját otthonunkban sem

Fantasztikus érzés tud lenni, amikor egy nehéz nap után hazaérve ledobjuk a cipőnket. A fáradt lábaink pihentetésére azonban nem a legjobb megoldás, ha mezítláb kezdünk sétálni a házban. Valójában a mezítláb sétálás olyan kellemetlen következményekkel járhat, mely a lábaink egészségére és szépségére egyaránt hatással lehet.

1 A láb jobban ki van téve a baktériumoknak.

cb73bc5bbd9e2372c8b0176d46

Teljesen mindegy, hogy 10 perce mostad-e fel a padlót vagy sem, még a frissen mosott padló sem mentes a mikroorganizmusoktól. A padló pedig bár első ránézésre kristálytisztának tűnhet, valójában olyan káros baktériumokat és gombákat rejt magában, amik szabad szemmel láthatatlanok. Ha mezítláb jársz, akkor fel kell készülnöd rá, hogy ezek a baktériumok előbb-utóbb a lábadat is megfertőzhetik, ami lábszaghoz és besárgult vagy törékeny körmökhöz vezethet.

2 A kemény felület nem tesz jót a lábnak.

Otthoni mezitlab setalas

A mezítláb füvön sétálás egy roppant kellemes érzés, ami a stresszoldást is segíti, de ugyanez a szokás az otthonunk falain belül legtöbbször káros a lábainknak. A puha felületek lehetővé teszik, hogy a lábunk az alakját megtartva süllyedjen be és támassza meg a testünk, a kemény padlón azonban erre nincs lehetőség, ezért a folyamatos mezítláb járás sarok, boka és térdfájdalmakhoz vezethet.

3 Sérülést okozhat.

00287652ddadf6eea8b4dd1333

Nyilvánvaló, hogy a cipő levétele és a lábunk kiszellőztetése egy rendkívüli megkönnyebbülés a hosszú nap után, de a folyamatosan mezítláb történő séta esésekhez és egyéb sérülésekhez vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy az otthonukban mezítláb vagy puha mamuszokban közlekedő emberek nagyobb eséllyel esnek el vagy csúsznak el és szenvednek izomhúzódást.

4 Hátfájdalmat is okozhat.

722cc756aea8b9301c30abe60c

Ha valaha is érezted már úgy, hogy a mezítláb történő mászkálás után fájni kezdett a hátad, akkor jó ha tudod, hogy a két dolog szoros kapcsolatban áll és létezik rá tudományos magyarázat. Ha cipő vagy papucs nélkül lépünk ugyanis a kemény felületre, akkor a súlyunk egyenetlenül oszlik el a lábainkon, az egyensúly hiánya pedig súlyosbíthatja a felső testet érintő fájdalmakat, például a helytelen tartásból fakadó hátfájdalmakat is.

5 Rossz szagú lehet a lábad.

Mezitlab seta labszag

Amellett, hogy a mezítláb járás hát- és lábfájást okozhat, gyakran a rossz szagokért is felelős. A cipőről való lemondás ugyanis egyúttal azt is jelenti, hogy védtelenné válunk a baktériumok ellen, ami különösen a nyilvános helyeken (pl.: konditerem zuhanyzója, strand medence vagy öltöző), de akár a saját otthonunkban is veszélyt jelenthet az egészségünkre. Ezzel a szokással ugyanis jobban ki leszünk téve az olyan fertőzések veszélyeinek, melyek a hírhedt és kellemetlen lábszagért felelősek.