Mi történne, ha teljesen abbahagynánk a tojásevést

Kétségtelen, hogy a tojásevésnek számos egészségügyi előnye van, például segít megtartani a testsúlyt, javítja a szem egészségét, illetve számos tápanyagot, például fehérjét és omega-3 savakat biztosít. A legújabb kutatások azonban mégis azt sugallják, hogy jobb, ha inkább más élelmiszerekkel helyettesítjük. Az egészségünk érdekében. Összegyűjtöttünk néhány kutatást, amik azt sugallják, hogy a túlzott tojás evés bizony rendkívül egészségtelen lehet számunkra.

5 A tojás önmagában székrekedést okozhat.

Tojassal es tojas nelkul

A tojásban sok fehérje van, de nincs benne rost, ami szükséges lenne az emésztéshez. A rosthiány székrekedéshez vezet, így ha csak tojást eszünk, kellemetlen élményben lehet részünk a WC-n ülve. Érdemesebb tehát a tojásokat rostban gazdag ételekkel keverni, például spenóttal vagy paradicsommal.

4 A tojásevés lerövidítheti a várható élettartamot.

Tojas es eletkor

Egy tanulmány kimutatta, hogy a tojásevés abbahagyása meghosszabbítja az életünket, köszönhetően a tojássárgájában található maga koleszterin mellőzésének. Bármilyen életkorban is járunk, érdemes odafigyelnünk a tojásevésre, ez ugyanis növelheti a magas koleszterinszint kockázatát.

Az egészséges táplálkozás fenntartására azonban a tojásevés abbahagyása után is van lehetőség – növényi eredetű élelmiszerek segítségével, amikkel szintén fehérjéhez juthatunk. Ilyenek például a diófélék, de tésztákból is találhatunk jó választást, ami hozzásegít a hosszabb élethez.

3 A tojás aknét és pattanásokat okozhat.

Tojas eszik es nem eszik tojas

Az aknét a progeszteron hormonok magas szintje okozza, a tojás pedig tele van ezzel. Ezeket a hormonokat a testünk magától is termeli, de a tojásevéssel csak fölösleges plusz hormonokat juttatunk a szervezetünkbe.

Ha tehát tojásevés után kiütéseket vagy pattanásokat figyelsz meg a bőrödön, akkor légy résen, mert könnyen lehet, hogy a tojásevés okozza azokat.

2 A sok tojás fogyasztás növelheti a szívbetegségek kockázatát.

44f6ba5caba8244596d3e8a194

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges emberek hetente körülbelül 7 tojást is megehetnek anélkül, hogy ez kárt tenne a szívükben vagy növelné az agyvérzés kockázatát.

Ha azonban az egészségi állapotunk nincs a toppon, és például cukorbetegségünk van, akkor ennyi mennyiségű tojás már növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy azoknál a férfiaknál, akik egynél több tojást esznek naponta, nagyobb a kockázata a szívelégtelenségnek – tehát feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt bármilyen változást eszközölnénk az étrendünkön.

1 A tojás puffadást okozhat.

da0a8855bd92bf4d15a78b74b0

A tojás remek reggeli lehet sokaknak, de nem akkor, ha érzékenyek vagyunk bizonyos ételekre vagy intoleranciánk van. Ha kíváncsi vagy rá, hogy miért vagy felpuffadva tojásevés után, érdemes lehet allergiatesztet végezni, könnyen lehet ugyanis, hogy fel kell hagynod ezzel az egyébként kellemes szokással.

A tojásintolerancia alapvetően azt jelenti, hogy a szervezeted nem képes megfelelően megemészteni a tojást, vagy legalábbis annak bizonyos elemeit, de az is előfordulhat, hogy hiányzik az enzim a szervezetedből, ami a lebontásához szükséges. Ez a puffadáson túl gyomor- és fejfájást is okozhat.