Miért nem olyan jó ötlet házat venni a tenger mellett

Sokan álmodunk arról, hogy vegyünk egy ingatlant a tengerparton és mindent magunk mögött hagyjunk. Különösen azok vannak ezzel így, akik bár soha nem laktak még tenger közelében, nagyon szeretnek ott nyaralni minden évben. Kevesen tudják azonban, hogy milyen nehézségekkel és kellemetlenségekkel jár egy tengerparti ingatlan. A legtöbb ember nem bírja egy évnél tovább.

Ház a tengerparton

Tengerparti ingatlan

Először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnének az emberek a tenger mellett élni. Sokan tengerre néző házikóról álmodoznak, ahol a reggeli kávét a saját kis partszakaszukon, a lábukat mosó hullámok között tudják meginni, de ez távol áll a valóságtól. Valójában ugyanis nagyon keveseknek van pénzük arra, hogy olyan házat vegyenek, aminek saját partszakasza van, ezért a legtöbben csak valamilyen tengerparti faluban vagy városban tudnak saját ingatlant szerezni maguknak. Ennek azonban vannak bizonyos hátrányai.

Megszokás

Tengerhez költözés

Az emberek idővel megunják a tengert. Épp úgy, ahogy a hegyekben élő emberek a hegyeket, a tengerparton élő emberek is idővel ráunnak a tengerpart látványára. Hamarosan megszűnik a tenger látványa okozta élvezet, hiszen ha minden nap azt látja az ember, egy idő után már olyan lesz, mint a reggeli fogmosás. Ennek köszönhetően pedig a tengerparti kirándulások és sétálások is egyre kevésbé okoznak majd örömöt.

Évszakok

Tengerparti élet

Meg kell érteni, hogy a tengerparti élet szigorúan évszakokra oszlik és nagyban függ a turistáktól. Ha az ingatlanod környékén próbálsz meg munkát keresni, akkor fel kell készülnöd arra, hogy bizonyos munkák egyáltalán nem léteznek, és amik léteznek, azok is gyakran csak időszakosak – a turistaszezonhoz köthetők. Ez sok embernek veszi el a kedvét, hiszen nem mindenki tud mit kezdeni azzal, hogy a tengerparti városokban és falvakban a szezonon kívül szó szerint megáll az élet.

Éghajlat

Élet a tengerparton

Azok az emberek, akik nincsenek hozzászokva a tengeri klímához, az ottani éghajlat kellemetlen meglepetéseket okozhat. A magas páratartalom és az erős hideg szél gyakran arra kényszeríti az embereket, hogy el se akarjanak menni otthonról. A tengerparti tél pedig egyáltalán nem olyan, mint megszoktuk: hiába, hogy nem megy 0 fok alá a hőmérséklet, az időjárást akkor is sokkal hidegebbnek érezzük néha, mint itthon a mínusz fokokat.

Turisták

Tengerparti otthon

A legnagyobb csapás a helyi emberek számára. A turistaszezonban mindenki a vendéglátásból próbál megélni, ezért zene, részeg sikolyok, grillszag és egyéb kellemetlenségek között kell élni az életüket azoknak, akik életvitelszerűen élnek a tengerparton. Menekülni ráadásul nincs hová, és arra is fel kell készülni, hogy minden sarkon hatalmas tömegek, a kávézókban és üzletekben pedig végtelen sorok várnak majd.

Árak

A tengerparti lakások árai értelemszerűen magasabbak, mint a más helyen lévő ingatlanoké, de nem ez az egyetlen plusz költség, amivel számolni kell. A boltokban lévő árak ugyanis szintén magasak, és talán ez a legfájóbb mind közül. A turistaszezonban az élet nagyon megdrágul a tengerparton, és a szupermarketek, benzinkutak árai is ehhez igazodnak, amit nehéz lesz megszokni a máshonnan ide költöző embereknek.

Tengerparti ház

Mindennek ellenére egy tengerparti ház persze ettől még gyönyörű, de kétségkívül nem túl praktikus álom. A tenger iránti vágy kielégítésére sokkal praktikusabb, ha inkább évente többször megyünk le a tengerhez, például minden hosszúhétvégén vagy egyéb szabadnapokon és ünnepnapokon.