Miért van olyan kevés balkezes ember és mik az előnyeik?

Fogadjuk, hogy nem találkozol nagyon gyakran balkezes emberekkel, mivel a világ népességének csak kb. 10%-a balkezes. És biztos, hogy ez a sajátosság néhány meglepő ténnyel jár! De mégis, a fő kérdés az, hogy miért történik ez.

Szeretnénk megosztani veled ennek az „anomáliának” a váratlan okait és hogy milyen előnyöket ad az ilyen embereknek.

Miért válik néhány ember balkezessé?

1. A csecsemő születési pozíciója befolyásolhatja, hogy melyik kezét használja.

Megállapítást nyert, hogy a csecsemők pozíciója az utolsó trimeszterben és születési helyzetük befolyásolhatja, hogy melyik kéz lesz domináns. Az aszimmetrikus elhelyezkedés, amikor a fej legtöbbször az egyik oldal felé fordul, a vestibuláris rendszer aszimmetrikus stimulációját eredményezi, amely a jobb kezesség esélyének csökkenéséhez vezet.

2. Ultrahang

Egy másik elmélet szerint az ultrahang hatással lehet a még meg nem született gyermekek agyára. Az ultrahang által nagyobb a lehetősége a balkezesség kialakulásának a későbbiek során.

3. Hormon expozíció

4 tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akiknek az édesanyja szintetikus ösztrogén alapú gyógyszereket szedett, nagyobb valószínűséggel balkezesek, mint mások. Ezt a gyógyszert 1940 és 1971 között használták. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ösztrogén befolyásolja a fejlődő agyat, ideértve a baloldali dominanciát is.

4. Az emberi evolúció

Minél szociálisabb az állat, annál inkább halad az általános népesség az egyik oldal felé. Ennek eredményeként jobbkezes többségünk van.

A jobb-, vagy balkezesség azonban részben genetikai, részben környezeti. Ezt bebizonyították egypetéjű ikrek tanulmányozása után, akiknek azonos génjeik vannak, de nem mindig ugyanolyan kezesek.

A balkezesség előnyei

Íme néhány meglepő előnye a balkezes embereknek. Ha a barátod vagy rokonod balkezes, akkor boldoggá teheted őket, ha megosztod velük:

1. A balkezes emberek jobb sofőrök.

Ez nem csupán pletyka, hanem volt egy tanulmány, amely megerősítette, hogy a balkezesek kevésbé valószínű, hogy balesetet okoznak, mint a jobbkezes vezetők. A balkezes emberek gyorsabban és sikeresebben tanulhatnak meg vezetni is.

2. Jobb memória

A balkezesek vagy legalábbis a balkezesek családtagjai jobban emlékeznek az eseményekre! 62 alanyt felkértek arra, hogy nézzenek meg egy 55 szavas sort a számítógép képernyőjén, majd írják le őket. Azok az emberek, akiknek családjában voltak balkezesek, felülmúlták a többieket ezzel a feladattal.

3. A megszokottól eltérő gondolkodás

A balkezes emberek teljesen más megközelítést alkalmazhatnak a problémák megoldására. Ez különösen jó a kreatív területeken. Ez összekapcsolható azzal a ténnyel, hogy a jobbkezesek a jobb oldali tárgyakat pozitívnak, a bal oldali tárgyakat negatívnak ítélik meg, míg a balkezesek épp ellenkezőleg.

4. A balkezesek jobb sportolók.

A balkezes férfiak és nők jók lehetnek olyan sportokban, mint a baseball, a krikett, az asztalitenisz és más olyan játékok, ahol a játékosoknak gyorsan kell reagálniuk. Az a képesség, hogy a másik kezükkel irányítanak, lehetővé teszi, hogy jobbak legyenek a játékterületükön.

Találkoztál már valaha balkezes emberrel? Egyetértesz azzal, hogy kreatívabbak lehetnek? Kérjük, oszd meg véleményedet alább!