Több mint 20 fotó Dubajról, aminek a megtekintésekor nem tudod, hogy irigyeld vagy a fejed csóváld

Az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa szinte minden ember számára a „luxus” és a „gazdagság” szavak szinonimájává vált. Bár rengeteg képet és videót láthatunk róla az interneten, ennek ellenére Dubaj bármikor képes sokkolni a személyes látogatóba érkező turistákat. Ebben a városban vannak olyan automaták, amikből aranyrudakat és aranyérméket lehet felvenni, a városban szétszórva pedig több százezer dolláros, elhagyatott szuperautókkal találkozhatunk. Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, miért nem viszi el senki ezeket a méregdrága kocsikat, és egy tucat egyéb érdekes tényt is összegyűjtöttünk Dubaj életéről.

1. Dubajban sok az arany. Nagyon sok.

Ez Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa ad otthont a világ legforgalmasabb aranypiacának, ezért Dubajt gyakran szokták “City if Gold” néven becézni. Némelyik ilyen üzlet több mint 40 éve működik. Egyébként a világ legnehezebb aranygyűrűjét is az Emirátusokban készítették, a súlya 64 kg volt.

2. Még az automatákból is aranyrudakat árulnak.

3. Sok felhőkarcoló félig üres.

Az építkezési láz miatt az ingatlanpiac túltelített lett. A kínálat messze meghaladta a keresletet, és ennek ellenére a felhőkarcolókat továbbra is őrült ütemben építik, mivel a pár évtizede elindult építkezési hullámot viszonylag nehéz leállítani. Ennek ellenére azonban a házak csak egy részét értékesítik, és mivel ezeket gazdag emberek vásárolják, ezért még az eladott lakások is az év nagy részében üresen állnak.

4. Egyébként olyan őrült tempóban zajlik Dubajban az építkezés, hogy egy időben a világ összes építési darujának 25%-a itt volt megtalálható.

5. Dubaj bevásárlóközpontja, a Dubai Mall olyan hatalmas, hogy taxik közlekednek benne.

A Dubai Mall a világ legnagyobb bevásárlóközpontja. Teljes területe valamivel több, mint 502 ezer négyzetméter, 2011-ben és 2012-ben pedig a Dubai Mall volt a világ leglátogatottabb vásárlási és szabadidős központja.

6. Ebben a városban a pávák olyan gyakoriak, mint máshol a sirályok. Békés állatok, legtöbbször csendben járják az utakat.

7. A jelenlétükre a világon valószínűleg sehol máshol nem látható közlekedési táblák is felhívják a figyelmet.

8. A mobil benzinkutak bárhol és bármikor elérhetők.

Az Egyesült Arab Emírségekben nemrég indult el az első olyan üzemanyag-szállítási szolgáltatás, melynek keretén belül a munkások személyesen jönnek az ügyfél által jött helyre, hogy megtankolják a kocsiját. Előfordul, hogy a tulajdonos nincs is ilyenkor a kocsi közelében, csak szeretné megtankoltatni, hogy mire visszaér, már indulhasson is a dolgára. Értelemszerűen persze ilyenkor a tanksapkát előre nyitva kell hagyni.

9. A legmenőbb rendszámokat árverésre bocsátják és kisebb vagyonért lehet megszerezni.

Például néhány évvel ezelőtt egy indiai üzletember ilyen aukción vásárolta meg a D5 rendszámot. A férfi 8,98 millió dollárt fizetett érte, ami persze eltörpül a 2008-as rekordhoz képest, amikor 14,3 millió dollárért adták el az 1-es számú rendszámot.

10. A rekordok városa.

Dubajban imádnak világrekordokat felállítani. Legmagasabb, legnagyobb, leghosszabb, leggazdagabb, legdrágább – a rekordokat olyan gyakran állítják fel, hogy a Guinness Rekordok Könyvének egyik munkatársának az Egyesült Arab Emírségekbe kellett költöznie, hogy lépést tudjon tartani a rekordokkal.

A fenti képen egyébként a Maze Tower felhőkarcoló látható, ami a homlokzatán elhelyezkedő erkélyek labirintus alakjának köszönhetően került be a Guinness Rekordok Könyvébe. Az alábbi képen pedig a világ legnagyobb képkerete látható.

11. A metróknak itt nincs szükségük sofőrre.

A 2009-ben átadott dubaji metró volt az első, ahol teljes egészében automatizált rendszer működtette szerelvények közlekedtek. 2016-ig a dubaji metró volt a legnagyobb vezető nélküli közlekedési hálózat a világon. A dubaji metró egyébként szintén bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe 2012-ben.

12. Dubaj nem a gyalogosok városa.

  • A gyalogos közlekedés és a tömegközlekedés nem túl átgondolt. A legnépszerűbb közlekedési mód ezért itt a taxi vagy a személygépkocsi. A taxizás egyébként nem túl drága. Összességében nézve talán ez az egyetlen olcsó dolog ebben a városban. © kate_drozhzhina / Instagram

13. Az év legmelegebb hónapjaiban a hőmérséklet a 45°C-ot is eléri, ezért sok légkondicionált buszmegálló található az országban.

14. Dubajban olyan ritka az eső, hogy nagy fennakadásokat képes okozni a közlekedésben. Kábé, mint amikor nálunk hóvihar van.

15. A játszótereket sokszor hidak és rámpák alá építik, hogy megvédjék a gyerekeket a tűző naptól.

16. A rendőrség is drága sportkocsikat használ a munkához.

A rendőrség állományában találhatók többek között Bugatti Veyron, Ferrari, Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini és egyéb, több százezer dollár értékű autók. Szó mi szó, ezekkel a játművekkel a rendőrök általában csak a turisztikai területeken közlekednek, az utazók lenyűgözése végett.

17. A tervek szerint 2030-ra a dubaji rendőrök 25%-át robotok váltják majd fel.

18. Ebben a városban gyakorlatilag nem létezik bűnözés.

  • Az Egyesült Arab Emírségekben gyakorlatilag nincs bűncselekmény. Itt mindenki annyira fél a vízum elvesztésétől, hogy eszébe sem jutna ilyesmi. Az én lakások ajtaja például soha nincsen bezárva. © Marty Sinclair / Quora
  • Rablás esetén a bűnözőket néhány órán belül elfogják és napokon belül bíróság elé állítják. Mindenhol biztonsági kamerák találhatók, így egy gombostűt sem lehet elejteni anélkül, hogy arról videofelvétel készülne. A bűnözési arány épp ezért itt az egyik legalacsonyabb a világon. © Kaushik Bose / Quora

19. Évente többször teljes köd borítja a várost. Ilyenkor így néz ki Dubaj.

20. És így néz ki a felhők fölül.

21. Mindenhol drága, elhagyatott autókkal találkozhatunk.

Dubajban mindenfelé elhagyatott autókat lehet látni, melyek ára a néhány ezer dollártól több százezerig vagy akár millióig is terjedhetnek. Az interneten sok képet láthatunk porosodó Lamborghinikről és Ferrárikról, melyek úgy tűnnek, mintha egyszerűen megfeledkeztek volna róluk a tulajdonosaik.

Valójában ezek az autók azonban olyan emberekhez tartoznak, akik eladósodtak az Egyesült Arab Emírségekben, és emiatt kénytelenek voltak sietve elhagyni az országot. Gyakori indok továbbá, hogy az autókat egyszerűen lefoglalják, mivel a különböző jogsértésekért kiszabott bírságok összege meghaladta az értéküket.

A helyi rendőrkapitányság parkolóiban több száz ilyen autó található, legtöbbjükben még a kulcs is benne van. Ezek az autók később megvásárolhatók, de nem egyszerű végig vinni a folyamatot, mivel a járműtulajdonosokkal szembeni eljárást először le kell folytatni, ami tekintve, hogy sokszor nem is az országban élő emberekről van szó, nem könnyű. A rendőrség által lefoglalt járművek csak ilyen esetekben bocsáthatók árverésre, és persze akkor, ha a tulajdonos nem követeli vissza magának.

Téged mi nyűgöz le vagy rémiszt meg leginkább Dubajban? Szeretnéd személyesen is meglátogatni ezt a várost?